5 recomandări de cărți scrise în limba engleză care te vor ajuta să-ți îmbogățești vocabularul

Sursa foto: pixabay.com

Când citești cărți în limba engleză ai ocazia să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare și să îți antrenezi mintea să gândească într-o limbă străină. Lectura în limba engleză îți aduce numeroase beneficii, printre care: te ajută să înțelegi mai bine cultura din care provine o carte, ai acces la operă în original, îți îmbunătățești competențele de citire și capacitatea de analiză sau interpretare. Nu în ultimul rând, dacă citești în limba engleză îți dezvolți vocabularul și înveți cuvinte noi în ritmul tău.

Dacă te numeri printre cei care se simt descurajați în fața unei cărți în limba engleză, află că secretul pentru a te bucura de lectură este să alegi volumele potrivite nivelului tău. Astfel, dacă iubești lectura, dar și limbile străine, pornești într-o călătorie literară în care îmbini utilul cu plăcutul. De asemenea, când citești în limba engleză este recomandat să faci acest lucru constant, cel puțin 30 de minute zilnic, pentru că astfel vei reuși să îți intri în ritm. Și, nu uita, nu este atât de important să înțelegi absolut toate cuvintele, ci sensul general al frazei. În timp, vei observa că îți vei dezvolta capacitatea de înțelegere a unui text cu cât vei citi mai mult. Îți recomandăm totuși să ai lângă tine și un carnețel în care să îți notezi cuvintele noi pe care le descoperi pe parcursul lecturii. Subliniază-le pe cele care îți atrag atenția cel mai mult, iar la finalul lecturii caută în dicționar și află care este semnificația lor. Astfel, nu pierzi din plăcerea lecturii și înveți și cuvinte noi.

Mai jos îți prezentăm câteva recomandări de cărți care să te ajute să îți îmbogățești vocabularul în limba engleză:

1. Cărți de referință în limba engleză

Sursa foto: pexels.com

Chiar dacă ești începător în limba engleză sau ai un nivel mai bun, totuși vocabularul acestei limbi străine este unul foarte bogat, de aceea îți recomandăm să ai în vedere cărțile de studiu a limbii engleze, în special dicționarele, ghidurile de conversație și culegerile de limbi străine. Acestea sunt redactate în funcție de nivelul de limbă al fiecărui cititor și te vor ajuta fie să îți formezi o bază a limbii, fie să îți dezvolți cunoștințele în limba engleză. De asemenea, cărțile în limba engleză pentru copii sunt și ele utile ca să înveți cuvinte noi și să te și distrezi, în același timp, mai ales dacă obișnuiești să citești alături de cel mic și să petreceți astfel timp de calitate împreună.

2. Cărți de non-ficțiune în limba engleză

Dintre cărțile de non-ficțiune în limba engleză, îți recomandăm volume din domenii precum psihologie, dezvoltare personală, parenting, hobby-uri, cărți de călătorie etc. Cărțile de non-ficțiune te ajută să înveți lucruri noi și să devii o persoană mai bine instruită, pentru că îți oferă acces la cunoștințe dintr-o multitudine de domenii precum: istorie, economie, psihologie etc, ceea ce contribuie la îmbunătățirea abilităților tale de comunicare. Astfel, vocabularul tău se îmbogățește pe măsură ce citești, iar expresiile pe care le înveți din cărțile de specialitate le poți aplica în conversațiile de zi cu zi, dezbateri, ședințe etc.

3. Benzi desenate în limba engleză

Sursa foto: pexels.com

Dacă vrei să îți îmbunătățești vocabularul în limba engleză și, în același timp, să citești cu plăcere, poți încerca și benzile desenate, care fie îți prezintă aventurile unor personaje cu superputeri, ale căror acțiuni sunt plasate în lumi fantastice, fie se bazează pe întâmplări reale sau istorice. Benzile desenate sunt o opțiune bună de citit în limba engleză deoarece poveștile dintre paginile lor sunt interactive, practic o combinație între artă și cuvinte. Totodată, ele sunt scrise într-un limbaj accesibil, ceea ce îți permite să deslușești mai ușor sensul unui cuvânt pe măsură ce urmărești imaginile din fiecare panel. În plus, benzile desenate conțin foarte multe onomatopee și chiar termeni științifici, ceea ce nu poate reprezenta decât un adaos pentru vocabularul tău în limba engleză.

4. Cărțile populare în limba engleză

Și cărțile populare în limba engleză te pot ajuta să ai un vocabular mai bogat, și asta pentru că ele îți permit să deschizi subiecte de conversație cu vorbitorii nativi. Cu cât vorbești mai mult în limba engleză cu atât îți dezvolți fluența și bagajul de cuvinte în această limbă străină. Multe persoane citesc cărți populare mai ales că majoritatea sunt scrise într-un limbaj accesibil și oferă și informații despre cultura vorbitorilor nativi. Îți recomandăm în special titlurile din genul Romance, cum ar fi cărțile scrise de Sidney Sheldon, sau Thriller & Mistery, de exemplu volumul The Girl Who Played with Fire al autorului Stieg Larsson.

5. Romane în limba engleză

Sursa foto: pexels.com

Dacă ai un nivel bun spre foarte bun de limba engleză, atunci romanele sunt o opțiune perfectă pentru a-ți îmbunătăți fluența și pentru a-ți extinde vocabularul, mai ales că în paginile acestora vei descoperi cuvinte amuzante, ciudate și chiar termeni argotici. Romanele contemporane sunt scrise într-un limbaj care îți arată cum se folosește astăzi limba engleză, iar cu ajutorul conversațiilor surprinse în paginile cărților poți învăța cum să exprimi emoții și idei. Când citești un roman în limbajul original, creezi o conexiune cu limba și autorul respectiv, ceea ce te ajută să înțelegi mai bine povestea și înțelesurile din carte. Poți să citești romane clasice, cum ar fi Far from the Madding Crowd al autorului Thomas Hardy sau Emma, volum ce aparține autoarei Jane Austen, și astfel să înveți cuvinte în limba engleză chiar de la maeștri.

În concluzie, lectura în limba engleză îți deschide un simț pentru această limbă străină și este una dintre cele mai eficiente modalități de a avea un vocabular mai bogat și de a urmări structura unei fraze în timp ce te cufunzi în paginile unei cărți. Pentru aceasta, alege cărțile potrivite nivelului tău, citește într-un loc confortabil, folosește un dicționar și setează-ți un obiectiv!