7 cărţi perfecte pentru vacanţa de vară

Vacanţa de vară este momentul perfect să ai timp suficient pe care să-l dedici cărţilor tale preferate. La orele prânzului, când soarele este prea arzător ca să ieşi la o plimbare, sau în nopţile liniştite de vară, oricând te poţi cufunda fără grijă în paginile unei cărţi.

Poţi să citeşti acasă, pe plajă, în avion către o destinaţie exotică sau în grădina bunicilor – oriunde ai fi, cărţile îţi vor face vacanţa mai frumoasă. Totuşi, ce să alegi când vine vorba de lecturile verii? Dacă îţi este greu să te hotărăşti, câteva recomandări de cărţi bune de citit în vacanţă cu siguranţă vor face lucrurile puţin mai limpezi pentru tine.

Top cărți de citit în vacanță

1. Inteligenţa emoţională – Daniel Goleman

Sursa foto: pexels.com

Indiferent că eşti fan cărţi de dezvoltare personală sau că nu ai pus mâna niciodată pe o astfel de carte, trebuie să citeşti „Inteligenţa emoţională” a lui Daniel Goleman. Deşi a fost scrisă în anul 1995, asemenea unui număr mare de cărţi de dezvoltare personală, cartea lui Goleman a devenit cunoscută publicului din România mai ales în ultimii ani. În „Inteligenţa emoţională” vei descoperi o altă abordare asupra inteligenţei, oamenilor şi vieţii cotidiene şi chiar vei învăţa câte ceva ce poţi aplica în activităţile tale zilnice.

Pe lângă suveniruri şi obiectele de îmbrăcăminte preferate, informaţiile din „Inteligenţa emoţională” s-ar putea să fie printre cele mai de preţ achiziţii ale tale din această vacanţă de vară.

2. Imaginea din oglindă – Sandra Brown

Sursa foto: pexels.com

Cărţile de dragoste se numără printre cele mai iubite lecturi ale verii: sunt uşor de citit şi de multe ori poartă în paginile lor chiar fascinaţia iubirilor născute în nopţi lungi de vară. „Imaginea din oglindă” aduce cititorilor nu doar o poveste de dragoste frumoasă, ci şi intrigă şi momente de trăire autentică. În carte vei descoperi cum iubirea nu cunoaşte locuri, chipuri şi evenimente, ci doar suflete şi emoţii umane care se întrepătrund.

3. Fluturi – Irina Binder

Pentru că suntem la capitolul cărţi de dragoste, nu putem trece mai departe fără a vorbi despre Fluturii Irinei Binder. Seria „Fluturi” este poate cea mai frumoasă şi sinceră radiografie a trăirilor unor îndrăgostiţi. Dacă nu din alte motive, cărţile din serie trebuie citite vara pentru simplul fapt că îţi va fi foarte greu să le laşi din mână, deci ar fi bine să te asiguri că ai suficient timp la dispoziţie.

Vei plânge, vei râde şi vei fi nostalgic alături de Matei, Robert şi Irina şi vei sta cu sufletul la gură la fiecare încercare prin care personajele cărţii vor trece. „Fluturi” descrie iubirea aşa cum ţi-ar povesti-o o prietenă într-o discuţie în miez de noapte: sinceră, reală, fără ascunzişuri, cu dureri şi suferinţe, cu provocări şi bucurii, cu extaz şi cu momente în care simți că ți se taie răsuflarea. Cu siguranţă nu te vei putea opri la primul volum!

4. Cărţi de cultură generală

Sursa foto: pexels.com

Ştii momentul acela când stai pe facebook şi descoperi tot felul de lucruri interesante despre care nu ai mai auzit până acum? Ei bine, cărţile de cultură generală îţi oferă o experienţă similară, doar că mult mai complexă – e ca şi cum ai naviga printre lucruri, idei şi oameni interesanţi din întreaga lume, de astăzi, de ieri sau de acum 100 de ani.

Dincolo de conţinut, cărţile de cultură generală sunt perfecte pentru cei care nu au răbdare să citească un număr foarte mare de pagini – poţi citi doar câteva idei, iar când vei reveni la carte poţi descoperi alte lucruri interesante, fără legătură cu ceea ce ai citit înainte. Aceste cărţi sunt adevărate cutii ale Pandorei care aşteaptă să fie deschise!

5. Necuvintele – Nichita Stănescu

Poeziile lui Nichita Stănescu se pot aşeza perfect lângă o limondă rece într-o zi fierbinte de vară. Astăzi nu mai suntem la fel de romantici precum odinioară, nu mai recităm versuri, nu mai trimitem scrisori iubitelor şi iubiţilor noştri şi rareori purtăm discuţii profunde despre ceea ce simţim şi trăim. Câteva versuri din Nichita ar putea să fie exact ce avem nevoie pentru a regăsi puţină profunzime – şi ce alt moment mai bun să faci o incursiune în suflet dacă nu în zilele de vacanţă?

6. Sapiens. Scurtă istorie a omenirii – Yuval Noah Harari

Dacă nu eşti adeptul romanelor de dragoste sau al poeziilor şi îţi doreşti o carte din care să ai mai degrabă ce învăţa decât una care să te facă să simţi, atunci volumele semnate de Yuval Noah Harari sunt ceea ce ai nevoie.

Yuval Noah Harari este profesor în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. Printre cărţile sale se numără „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, „Homo deus. Scurtă istorie a viitorului” şi, mai recent, „21 de lecţii pentru Secolul XIX”. Cărţile lui Harari vorbesc despre conştiinţă, inteligenţă, fericire şi liber arbitru, iar analiza autorului este brodată frumos pe axa cronologică a evoluţiei omului. Harari aduce argumente pertinente şi bine formulate pentru ideile pe care le prezintă şi are potenţialul de a fi autorul care să te facă să-ţi pui câteva întrebări serioase vara aceasta.

7. Castelul pălărierului – A.J. Cronin

Sursa foto: pexels.com

„Castelul pălărierului” este mai mult decât o carte – este o bucată de lume închisă între coperte. Cartea prezintă poveştile de viaţă ale diferitelor personaje, toate având legătură cu cel care dă numele operei – pălărierul James Brodie.

Brodie construieşte un castel de cruzime şi narcisism în jurul apropiaţilor săi, iar Cronin prezintă, în carte, consecinţele acţiunilor şi atitudinilor pălărierului asupra celor dragi lui. „Castelul pălărierului” merită citită pentru profunzimea emoţiei, pentru complexitatea acţiunii, dar poate şi pentru a ne face să ne punem un semn de întrebare asupra felului în care atitudinile noastre îi modelează pe cei dragi.

Fie că este vorba despre poezii, cultură generală sau romane de dragoste, zilele de vară îţi vor oferi ocazia să savurezi pe îndelete paginile cărţii pe care ai ales-o.

Bucură-te de vară, de soare şi de cuvintele aşezate pe foaie cu măiestrie de autorii tăi preferaţi şi nu ezita să dai o fugă până la librărie sau să arunci un ochi pe site-urile anticariatelor pentru a alege cele mai interesante cărţi pe care să le citeşti vara aceasta!