Beneficiile lecturii in viata copiilor. Bonus: 50+ recomandari de carti pentru micutul tau

Sursa: Shutterstock

Parintii si profesorii spun la unison, copiii trebuie sa citeasca, lecturile sunt foarte importante pentru dezvoltarea lor. Intr-adevar, exista mai multe beneficii ale lecturii. Iata cateva dintre acestea:

Beneficiile lecturii pentru copii

Dobandirea de cunostinte noi

Ca e vorba de informatii stiintifice, istorice, literare, cartile pentru copii sunt importante pentru ca le deschid noi porti spre cunoastere.

Imbogatirea vocabularului

Exista o legatura intre capacitatea copilului/tanarului de a se exprima cu usurinta, in scris sau verbal, si lecturile acestuia.

Imbunatatirea abilitatilor sociale

Lecturile ii ajuta pe copii sa fie mai deschisi fata de cei din jur, sa comunice mai usor cu alti copii de seama lor, sa caute subiecte de discutie, sa-si formuleze opinii, sa-si argumenteze pozitiile, sa se integreze mai usor. De asemenea, lectura sporeste increderea copilului in sine si a starii de bine.

Dezvoltarea imaginatiei

Lecturile incurajeaza creativitatea si imaginatia, prin aventurile personajelor preferate.

Stimularea memoriei

Lecturile ii vor face pe cei mici sa faca mai usor conexiuni, sa-si imbunatateasca activitatea cerebrala si mai ales memoria.

Mentinerea spiritului tanar

De fapt exista pareri conform carora lecturile reprezinta o solutie antistres si anti-imbatranire. Cartile ne stimuleaza empatia, reduc stresul, datorita capacitatii noastre de a intra in poveste. Prin lectura, pasim dincolo de cercul magic al imaginatiei, intram intr-un univers fascinant.

Cum stimulezi pasiunea celor mici pentru lectura 

Probabil ca fiecare parinte are strategia lui. Exista insa cateva metode care nu au cum sa dea gres:

  • Citeste-le, din primii ani de viata, fie si numai cateva minute, din carti frumos ilustrate. Ai grija sa faci asta atunci cand copilul este relaxat, inconjurat fiind de jucariile preferate, pentru ca este important sa faca legatura intre starea de bine si lectura.
  • Atunci cand devine scolar, fiecare copil are nevoie de propria lui biblioteca. Este important sa aiba pe rafturile bibliotecii lui cartile preferate de el, nu de parinti. Cartile pe care cred parintii ca ar trebui sa le citeasca pot fi introduse treptat, ca un experiment, nu obligativitate.  
  • Sa educam copilul in asa fel incat sa vada in computere sau tablete instrumente pe care pot citi aventurile personajelor preferate. Asta nu inseamna ca-l indepartam de carti, il pregatim in schimb pentru perioada in care va continua sa citeasca de pe tablete sau e-reader.
  • Sa-l inscriem la biblioteca, oferindu-i astfel posibilitatea sa aiba lecturi variate si sa faca propriile alegeri. 
  • Sa-l incurajam sa participe la cercuri de lectura si de arta dramatica. Sa-i dam posibilitatea sa se exprime artistic sau sa-si exprime parerile cu privire la ceea ce citeste.
  • Sa discuti cu cei mici despre ce citesc, sa-i ajuti sa extraga si alte invataminte, sa-i faci sa se identifice cu personajele preferate. Sa-i dezvolti spiritul critic fata de actiunile personajelor.
  • Sa continui sa citesti si tu, ca adult, pentru a face copilul sa vada in lectura o bucurie, nu o corvoada.
  • Nu obliga copilul sa citeasca lecturile obligatorii. Tenteaza-l, pe cat posibil, cu carti de aventuri, cu povesti frumoase, pentru ca nu uita, lectura trebuie sa devina un obicei pe care sa-l doreasca.
  • Cumpara carti impreuna cu copilul tau si permite-i sa faca propriile alegeri. Ii poti orienta gusturile, desigur, dar o poti face cu diplomatie, poti face dintr-o lectura o provocare, nu neaparat o actiune neplacuta.
  • Discuta si cu el, ori de cate ori aveti ocazia, despre carti. Starniti-i curiozitatea. Sau acceptati-i entuziasmul, atunci cand are eroi sau carti preferate.
  • Pentru un parinte nu este important ca baietelul sau fetita lui sa poata citi la 2 ani. Parintele ar trebui sa se bucure daca cel mic deprinde obiceiul de a citi si daca o face mereu si cu placere. Este un obicei pe care ar trebui sa-l pastreze pentru tot restul vietii.

50+ Recomandari de carti pentru micutul tau

Sursa: Shutterstock

Atunci cand faci recomandari de lectura pentru copii esti tentat sa spui ca acele lecturi sunt fundamentale pentru dezvoltarea lui. Desigur, este o exagerare. Dar in mod sigur, lecturile ii stimuleaza unui copil curiozitatea si imaginatia, iar aceste doua instrumente ii vor folosi ulterior pe tot parcursul vietii, indiferent de drumul pe care il va alege. 

Recomandarile de lectura urmatoare acopera varsta de la 6-7 ani si pana la tinerii adulti (sau, de ce nu, mai putin tineri, care nu pregeta sa citeasca literatura pentru copii pentru bucuria copilului din ei).

In mod evident, exista literatura pentru copii foarte bine scrisa, iar autorii s-au intrecut pe ei insisi de-a lungul vremii. Mai mult ca sigur ca simpla mentiune a unor titluri va starni amintiri mai mult decat placute.

  • Povesti (Fratii Grimm): este cea mai populara si indragita colectie de basme si povestiri pentru copii. Putini sunt copiii care nu au citit nici macar o poveste scrisa de cei doi germani.
  • Baba iarna intra-n sat (Otilia Cazimir): poeziile Otiliei Cazimir trezesc curiozitatea copiilor pentru poezie. In plus, versurile sunt usor de retinut, iar cartea are ilustratii frumoase.
  • Povesti nemuritoare: este o colectie de povesti care au incantat copilaria multora dintre parintii si bunicii de astazi. Sunt pagini cu adevarat nemuritoare.
  • Basmele romanilor (Petre Ispirescu): sunt pagini de folclor romanesc, adunate de cel care a fost elogiat in epoca atat de Bogdan Petriceicu Hasdeu, cat si de Vasile Alecsandri. 
  • Craiasa Zapezii (Hans Christian Andersen): este povestea a doi copii, Gretchen si Karl, care tineau foarte mult unul la altul. Craiasa Zapezii il rapeste pe Karl si-l duce in palatul ei de gheata, iar povestea prezinta aventurile prin care trebuie sa treaca Gretchen pentru a-si gasi prietenul si pentru a-l aduce acasa. 
  • Muc cel Mic (Wilhelm Hauff): Muc cel Mic este un personaj cum altul nu-i. Are trupul plapand si capul mare, poarta turban si niste papuci prea mari pentru el. La brau are un hanger lung, mult prea lung pentru statura lui. Muc mai are ceva, pe langa sarmul infatisarii: o poveste de viata nemaipomenita, care merita sa fie citita.
  • Aventurile lui Peter Iepurasul (Beatrix Potter): este povestea unui iepuras neastamparat caruia i-a pus gand rau domnul McGregor si asta pentru simplul motiv ca Peter ii viziteaza prea des gradina. Adica de cate ori ii este foame.
  • Aventurile lui Peter Pan (J.M.Barrie): Peter Pan si buna lui prietena, Clopotica (Tinker Bell) ii duc pe cei trei copii ai familiei Darling, Wendy, John si Michael, in Tara Niciunde.
  • Pinocchio (Carlo Collodi): este povestea peripetiilor unei papusi din lemn care se transforma, in urma faptelor bune si dupa multe aventuri, intr-un baietel adevarat.
  • Vrajitorul din Oz (Frank Baum): este o poveste in care prietenia si curajul sunt pe primul loc, iar cei buni inving. In cele din urma.
  • Minunata calatorie a lui Nils Holgersson (Selma Lagerlöf): lui Nils cel mai mult ii place sa manance, sa doarma si sa faca pozne. Inclusiv sa necajeasca animalele din ograda. Este prefacut de un pitic intr-un spiridus si incearca sa opreasca un gansac care a vrut sa plece cu pasarile salbatice prinzandu-se de gatul acestuia.
  • Gargantua si Pantagruel (Francois Rabelais): fantasticul si fabulosul sunt trecute prin filtrul acestui umanist poliglot francez. Autorul este unul dintre cele mai stralucite condeie ale lumii.  
  • Colt Alb (Jack London): nu este doar povestea unui lup, este o poveste despre cruzimea umana, despre sentimente, despre nevoia animalelor de a fi iubite. Vedem lumea prin ochii unui animal si nu intotdeauna ne place ce vedem.
  • Heidi, fetita muntilor (Johanna Spyri): este povestea unei orfane crescuta in munti, de bunicul ei. Ajunge la oras, pentru a tine compania unei domnisoare bolnave. Odata intoarsa in muntii ei, fetita are parte de aventuri uluitoare impreuna cu prietenul ei Peter.
  • Fram, ursul polar (Cezar Petrescu): este povestea unui urs alb, puternic dar blând, care traieste la circ. Dar dorinta lui cea mai mare este sa ajunga acasa, la Polul Nord, ca sa se bucure de gheturi, de soarele polar si de aurora boreala.
  • Ursuletul Winnie Puh (A.A. Milne): este poate cel mai cunoscut ursule?. Ii place mierea, dar poate supravietui si fara ea daca i se citesc povesti. Intra in foarte multe peripetii alaturi de prietenii lui. 
  • Un ursules pe nume Paddington (Michael Pond): O zi calda de vara, pe peronul unei gari. Cu lume multa, bagaje, foiala, galagie. si undeva, intr-un colt, sta cuminte pe o valiza un urs cu ochi rotunzi, cu o palarie cu boruri largi. De unde vine si mai ales unde se duce ursuletul cu palarie din gara Paddington se poate afla din povestea pe care putini dintre cei care au citit-o au putut sa o uite.

Sursa foto: https://www.pxfuel.com/en/free-photo-iyysx

  • Poveste cu un hobit (J.R.R.Tolkien): Lui Bilbo Baggins nu-i plac aventurile, asa ca-l refuza pe Gandalf cand acesta ii propune o aventura periculoasa. Seara, hobbitul se trezeste cu vizuina invadata de 13 pitici care-i infuleca toata mancarea din camara. Bilbo sfarseste prin a pleca in aventura cu ei, pana la dragonul Smaug care a pus stapanire pe averea piticului sef, Thorin Scut-de-Stejar.
  • Alice in Tara minunilor (Lewis Carroll): este o carte despre maturizarea Alicei, o fetita curajoasa si cu foarte multa imaginatie. Aventura ei incepe intr-o zi cand vede, in gradina, un iepure. Nu orice fel de iepure, chiar pe Iepurele Alb. Tara Minunilor este populata de creaturi ciudate: Pisica de Cheshire, Palarierul, Falsa Broasca Testoasa.

Sursa: Shutterstock 

  • Cartea junglei (Rudyard Kipling): dupa ce un prichindel neinfricat patrunde in pestera lupilor, lupoaica decide sa-l apere in fata tigrului Shere Khan. Ba il si boteaza pe micut, Mowgli.
  • Aventurile lui Tom Sawyer (Mark Twain): este unul dintre cele mai populare romane din literatura pentru copii. Tom Sawyer este un orfan sarac, crescut impreuna cu fratele Sid de matusa Polly, undeva pe malul fluviului Mississippi.
  • Aventurile lui Huckleberry Finn (Mark Twain): este o poveste savuroasa, construita in jurul a trei baieti nazdravani pe malurile fluviului Mississippi: Huck (pustiul lipsit de educatie si de maniere), Jim si Tom.
  • Aventurile baronului von Munchhausen (Gottfried August Burger): baronul trece drept un ins istet care stie sa iasa din orice incurcatura. Este un nascocitor fara pereche si nu inceteaza sa uimeasca. 
  • Charlie si fabrica de ciocolata (Roald Dahl): Charlie Bucket este un baiat sarac, care locuieste impreuna cu parintii si bunicii lui, undeva la marginea orasului. Ajunge, prin intermediul unui bilet norocos, sa viziteze fabrica uriasa de ciocolata a lui Willy Wonka, cel mai iscusit inventator din lume.  
  • Cum sa-ti dresezi dragonul (Cressida Cowell): povestea ne duce pe insula Tontului, plina de eroi vikingi. Cu exceptia lui Sughit Stavrid al III-lea, care numai a erou nu arata: fragil, este rusinea clanului Huliganilor Parosi. Exact Sughit se arunca cu capul inainte intr-o situatie fara iesire, iar la sfarsitul zilei salveaza pe toata lumea. 
  • Mary Poppins (P.L. Travers): Familia Banks, de pe Aleea Ciresilor, se trezeste cu o guvernanta severa, carcotasa, dar culmea, copiilor le place de ea. Pentru ca se lasa purtata de vant, intelege graiul animalelor, ii duce in vizita la unchiul Peruca. Numai ca intr-o zi Mary Poppins isi ia umbrela cu cap de papagal si dispare. 
  • Fetita de pe Terra (Kiril Buliciov): sunt aventurile Alisei care se imprieteneste cu Brontea, un pui de brontozaur, se pierde pe Marte, in timpul unei excursii, salveaza un profesor japonez in urma unei teleportari ratate si-l face sa vorbeasca pe Susa, Susanelul primit de pe planeta Sirius. 
  • Cronicile Spiderwick (Tony Diterlizzi): este istoria domeniului Spiderwick si povestea fostilor lui locatari, cu scrisori pierdute care dezvaluie secrete vechi si cu fragmente din povesti din toata lumea. Si desigur, este vorba inclusiv despre intalniri cu creaturi mitice.
  • Winnetou (Karl May): Winnetou este un erou nativ american, foarte indragit de adolescenti. Este vorba despre compasiunea fata de oameni.
  • Old Surehand (Karl May): este un jurnal de calatorie in indepartatul tinut al indienilor comanche. Surehand este istet, curajos, dar are o taina.
  • Tarzan, omul junglei (Edgar Rice Burroughs): este greu sa mai crezi ca leul este regele animalelor dupa ce faci cunostinta cu Tarzan, omul-maimuta.
  • O calatorie spre centrul Pamantului (Jules Verne): Dupa descoperirea unui manuscris vechi cu rune, un savant, nepotul sau si ghidul lor intreprind o calatorie spre centrul Pamantului, folosind pentru asta un vulcan islandez. Povestea este fabuloasa si starneste curiozitatea cititorului.  
  • 20.000 de leghe sub mari (Jules Verne): este o aventura marina, la bordul unui submarin enorm, un obiect lung, in forma de fus, cateodata fosforescent, mult mai mare si mai iute decat o balena.
  • Copiii capitanului Grant (Jules Verne): cunoastem pe copiii capitanului Grant, Mary si Robert, implicati in aventura vietii lor atunci cand pornesc sa-si caute tatal. 
  • 5 saptamani in balon (Jules Verne): cartea descrie interiorul necunoscut al Africii, vazut din balon de inventatorul Samuel Fergusson, servitorul Joe si prietenul Dick Kennedy. Descrierea peisajelor este fabuloasa, aventura este frumoasa, iar dialogurile savuroase.
  • Tartarin din Tarascon (Alphonse Daudet): Tartarin, sau „vanatorul de sepci”, este un erou fascinant si neinfricat. El mai ales este convins de asta. 
  • Coliba unchiului Tom (Harriet Beecher Stowe): este un roman anti-sclavie, care a avut un profund efect asupra atitudinii fata de afro-americani si fata de sclavie in SUA.
  • Calatoriile lui Gulliver (Jonathan Swift): sunt descrise aventurile lui Gulliver in patru calatorii: in Lilliput (Tara piticilor), in Brobdingnag (Tara uriasilor), in Laputa (unde locuitorii trebuie loviti cu bete in cap ca sa-si aminteasca sa vorbeasca), in regatul houyhnhnm-ilor (unde caii sunt stapanii oamenilor).
  • Poveste de Craciun (Charles Dickens): este povestea unui batran ursuz care uraste Craciunul. Din toata inima. 
  • David Copperfield (Charles Dickens): este povestea unui tanar, de la o copilarie nefericita la statutul de scriitor de succes.
  • Marile sperante (Charles Dickens): urmarim evenimentele care au loc in timpul vietii unui baietel Pip, pe parcursul maturizarii acestuia. 
  • Aventurile lui Oliver Twist (Charles Dickens): povestea nareaza istoria unui orfan. Exploatat de angajator, ajunge in orfelinat, de unde fuge pentru a se inhaita cu seful unei bande de hoti de buzunare.
  • Singur pe lume (Victor Malot): spune povestea unui orfan, micul Rémi, care traieste la familia Barberin. Dupa ce capul familiei este accidentat grav, baiatul este vandut unui proprietar de circ, Vitalis, pentru patruzeci de franci. Acolo face cunostinta cu cateii Capi, Dolce, Zerbino si cu Sufletel, o maimuta dresata. 
  • Cronicile din Narnia (C.S.Lewis): tema principala este destinul unui taram numit Narnia, in care se intra initial printr-un sifonier. In acest tinut animalele vorbesc, iar magia este ceva obisnuit.
  • Amintiri din copilarie / Povesti (Ion Creang?): opera lui Creanga este foarte importanta in literatura romana, datorita alcatuirii mestesugite a frazei, vivacitatii naratiunii, frumusetii personajelor.
  • Micul Print (Antoine de Saint-Exupéry): ideea de baza este aceea ca, odata cu maturizarea, pierdem din vedere ceea ce este cu adevarat important pentru noi, pentru a ne conforma asteptarilor societatii. 
  • Ciresarii (Constantin Chirita): odata parcursa cartea, nimeni nu mai poate uita personajele principale: Tic, Maria, Lucia, Dan, Victor, Ionel, Ursu. De ce? Poate pentru ca fiecare dintre noi ne dorim astfel de prieteni. Sau poate ca dorim sa avem astfel de aventuri. 
  • Cei trei muschetari (Alexandre Dumas): romanul relateaza aventurile tanarului d’Artagnan dupa ce soseste la Paris in urmarirea visului sau de a deveni un muschetar al regelui. D’Artagnan ajunge prieten cu Athos, Porthos si Aramis, iar aceasta va fi o prietenie care va dura pana la sfarsitul zilelor lor. Prietenie condimentata cu numeroase intamplari si nazbatii. 
  • Contele de Monte Cristo (Alexandre Dumas): Edmond Dantes pierde tot putinul pe care l-a strans in intreaga sa viata: functia de capitan, parintele si pe tanara sa logodnica. Este arestat chiar in ziua nuntii lui, pentru o crima pe care nu a comis-o niciodata. 
  • Harry Potter (J.K.Rowling): foarte populare in ultimii ani. Cititorii intra intr-o lume fantastica, a vrajitorilor, magiei, in compania lui Harry Potter si a prietenilor lui, Hermione Granger si Ron Weasley. Actiunea se petrece la cea mai mare Scoala de Magie, Farmece si Vrajitorii, Hogwarts. Firul narativ important il reprezinta conflictul dintre Harry Potter si vrajitorul Voldemort. 

Sursa foto: https://www.pxfuel.com/en/free-photo-ojcqr

  • La Medeleni (Ionel Teodoreanu): actiunea se petrece in mare parte la mosia familiei Deleanu. Cititorul face cunostinta cu trei copii adorabili, Danut, Olguta si Monica. Olguta este unul dintre cele mai reusite personaje ale operelor literare. Este un „drac îngeresc”, „un amestec de puritate si înclinatii spre mici rautati”. Danut este o persoana calma, iar Monica asigura echilibrul dintre cei doi frati aflati intr-un permanent razboi.
  • Masina timpului (H.G.Wells): este mai degraba o capodopera „fiction” decat una science-fiction. Este prima lucrare literara care trateaza calatoria in timp doar ca o modalitate de a ne aminti latura existentei umane. 
  • Omul invizibil (H.G.Wells): in mijlocul unei furtuni de zapada, un barbat enigmatic, infasurat in bandaje, isi face aparitia intr-un sat englezesc, cazandu-se la hanul din localitate. Speculatiile despre identitatea lui se transforma in confuzie si groaza cand localnicii descopera ca barbatul deghizat este de fapt invizibil.
  • Un yankeu la curtea regelui Arthur (Mark Twain): este o incursiune fantastica in trecut. Un american de la sfarsitul secolului al XIX-lea este lovit la cap intr-o incaierare, isi pierde cunostinta si se trezeste in Anglia secolului al VI-lea, langa Camelot, orasul legendarului rege Arthur.
  • Toate panzele sus (Radu Tudoran): Anton Lupan, un roman scolit la Paris, porneste in cautarea bunului sau prieten, Pierre Vaillant, care disparuse pe mare. La bordul goeletei lui, Speranta, Anton aduna oameni unul si unul: neinfricati, omenosi si dornici de aventura. Intre ei se leaga o prietenie trainica si impreuna cutreiera mari si oceane, tin piept piratilor si stihiilor naturii si isi infrunta propriii demoni. 
  • Robinson Crusoe (Daniel Defoe): este unul dintre primele romane englezesti si unul dintre cele mai cunoscute romane de aventuri. Titlul original a fost Viata si aventurile uluitoare ale lui Robinson Crusoe, marinar. Acesta a trait 28 de ani singur, pe o insula pustie de pe Coasta Americii, langa Gura fluviului Orinoco, in urma unui naufragiu. A fost singurul supravietuitor.
  • O palarie plina de cer (Terry Pratchett): Tiffany trebuie sa invete sa fie vrajitoare, sub indrumarea doamnei Vremerea si a uimitoarei Miss Poloboc.
  • Trilogia nomilor (Terry Pratchett): undeva, intr-un loc atat de sus incat nu mai exista si un jos, o nava asteapta pentru a-i duce pe nomi acasa, adica acolo de unde au venit. Masklin trebuie sa ia legatura cu nava si se foloseste de un camion cu aripi. 
  • Legendele Olimpului (Alexandru Mitru): o carte despre miturile Greciei Antice, pe intelesul celor mici. Are doua parti, „Zeii” si „Eroii” si este scrisa cu un real talent.
  • Eu, robotul (Isaac Asimov): prezinta aventurile primilor roboti creati de om. 
  • Mizerabilii (Victor Hugo): urmareste povestea lui Jean Valjean, un tanar condamnat la ani de ocna grea pentru furtul unei bucati de paine. Aici o intalnim pe micuta Cosette, si pe Gavroche, simpaticul vagabond parizian. 
  • Trei intr-o barca (fara a mai socoti si cainele) (Jerome K. Jerome): povestea este construita pe baza unei plimbari cu barca pe Tamisa a trei prieteni: Jerome, George, Harris si a cainelui lor, Montmorency. Aventura a inceput din dorinta celor trei de a evada din aglomerata Londra. 

Acestea au fost cele cateva recomandari de lectura pentru copiii mai mici sau mai mari, dar si pentru adultii dornici sa mai petreaca in lumea magica a lecturilor copilariei cateva ore de lectura.