Top 20 carti de citit intr-o viata: recomandari de la bibliomani

Fata care citeste o carte cu coperte albastre

Anticarii nostri au descoperit ca oamenii care poarta mereu asupra lor carti de citit, nu se vor plictisi niciodata. Fie ca se afla in autobuz, la coada la supermarket sau in pauza de masa, adevaratii iubitori de lectura vor sti intodeauna cum sa evadeze din rutina. Daca si tu simti nevoia unei escapade literare, lasa-i pe cititorii profesionisti sa te inspire! In acest sens, am convocat logophili cu experien??, bibliomani pretentiosi, aventurieri pe pagini de carte, campioni la descoperirea comorilor literare, prieteni si colaboratori. Astfel, dupa investigatii in adancurile bibliotecilor, am obtinut 20 de recomandari de la iubitorii de lectura. Iata cele mai bune carti de citit pe care sa le parcurgi pana vei implini o suta de ani!

Carti de citit

Cristina, 20 de ani, studenta la ASE, recomanda O viata mai buna de Og Mandino 
Din categoria celor mai bune carti de citit nu ar trebuie excluse cartile de dezvoltare personala. Cine a zis ca beletristica este regina bibliotecii? Daca decizi sa citesti O viata mai buna, sa nu te astepti la reteta succesului. Intr-adevar, sunt dezbatute 17 reguli dupa care sa-ti ghidezi viata, insa acestea sunt doar puncte de pornire care te vor ajuta sa devii cea mai buna versiune a ta. De asemenea, sunt idei care te vor motiva sa-ti construiesti singur succesul! E unul dintre cele mai bune cadouri pe care le poti face unui om drag sau chiar tie!

Coperta cartii O viata mai buna de Og Mandino

O viata mai buna, una dintre cartile pe care iti prinde bine sa le parcurgi la orice varsta – Vezi oferta

 

Catalina, 25 de ani, librar, recomanda Zapada de Orhan Pamuk
Nu, Orhan Pamuk nu e DJ si nu are nicio colaborare cu Irina Rimes. Prin urmare, a nu se confunda cu DJ-ul Mahmut Orhan. Pamuk e scriitorul turc, laureat al Premiului Nobel, ale carui opere au fost traduse in peste 40 de limbi si publicate in peste 100 de tari. Pe langa Muzeul Inocentei si Ma numesc Rosu, dar si alte lucrari remarcabile, a mai scris o carte foarte faina numita Zapada. Despre ce este vorba? Ei bine, despre zapada, evident, dar nu numai. Ka, un alt suferind al dramei omului de geniu, revine in tara sa de bastina si se trezeste prins intr-o serie de cercetari  jurnalistice cu privire la sinuciderile unor tinere carora li s-a interzis sa poarte valul islamic. Treptat, ne invaluie o multime de personaje, iar pe protagonist il înv?uie ispiratia, odata cu caderea zapezii. Pregateste-te pentru orgolii, interese politice, iubiri din tinerete, problema identitatii religioase si multe alte ingrediente care nu te vor lasa sa dormi pana nu vei termina de citit si ultimul paragraf! Asadar, pe lista cartilor de citit din 2020, nu uita sa o treci si pe aceasta!

Coperta cartii Zapada de Orhan Pamuk

Zapada, una dintre cartile care nu trebuie sa lipseasca din nicio biblioteca – Vezi oferta

 

Carti interesante de citit

Mihai, 30 de ani, programator, recomanda Colosul din Maroussi de Henry Miller
Sunt un cliseu ambulant, insa am citit Colosul din Maroussi in ultima vacanta pe care am petrecut-o in Grecia. Desigur, pe mine nu m-a invitat Lawrence Durrell la el acasa. In cadrul lecturii, am descoperit un Henry Miller diferit de cel pe care il stiam. L-am descoperit spiritual, revoltat fata de razboi, ziare, fata de ceea ce a ajuns America. Si spulbera visul american, atat de urcat pe piedestal de toata lumea. E realist, corect, e pe sufletul meu! Miller e ghid intr-o calatorie spirituala care i-ar prinde bine oricui.

Coperta cartii Colosul din Maroussi de Henry Miller

Colosul din Maroussi, una dintre cartile pe care trebuie sa le citesti pana vei implini o suta de aniVezi oferta

 

Paul, 32 de ani, fotograf, recomanda Bine ca esti tu destept de John Farndon
Te crezi destept? Cartea asta s-ar putea sa te dea un pic peste cap. Inteligenta nu inseamna doar o  minte brici cand  vine vorba despre istorie si geografie, ci mai degraba abilitatea de sti cum sa-ti folosesti creierul. Intrebarile propuse de autor, care de care mai fistichii, te vor face sa sorbi pagina dupa pagina si sa ai cele mai misto subiecte de discutie atunci cand vei iesi cu prietenii la o bere. Totodata, te ajuta sa te pregatesti pentru minunatele intrebari ale copiilor, problematici existentiale de tipul Ce gandeste vaca? sau Ce se intampla daca scapi din mana o furnica?

Coperta cartii Bine ca esti tu destept de John Farndon

Bine ca esti tu destept, o carte care unge sinapsele – Vezi oferta

 

Bianca, 35 de ani, freelancer, recomanda Cum m-am lasat de gandit de Hannes Stein
Am cumparat aceasta carte pentru ca m-a atras titlul. Cand am descoperit-o, la un targ, eram intr-o perioada marcata de insomnii. Noaptea, fix noaptea, cand voiam sa dorm, nu puteam din pricina gandurile care ma invadau, iar ziua sufeream de o forma cronica de overthinking. Am zis ca asta imi trebuie, sa ma las de gandit. Parca Universul incerca sa imi transmita un mesaj. Nu mi-am golit mintea de ganduri, insa am invatat cum sa gandesc si altfel, intr-un mod cu adevarat constructiv.

Coperta cartii Cum m-am lasat de gandit de Hannes Stein

Cum m-am lasat de gandit, o carte care iti da si mai multe teme de gandire – Vezi oferta

 

Corina, 32 de ani, PR, recomanda Principiul micului pinguin de Denis Doucet
Denis Doucet e cel mai tare psiholog clinician pe care l-am citit vreodata. In cartea aceasta se foloseste de pinguinul Little Boy si foca Big Mouth pentru a explica principiile pe care le-a dezvoltat. E destinata acelora care gusta deopotriva revarsarea intelectului unei minti sclipitoare, dar si sarcasmul fin. In functie de lucrurile care te intereseaza, o sa descoperi despre tine ca nu suferi de dificultati de adaptare, ci de supraadaptare, poate ai si securitoza, burnout, sedentarism, narcisism etc. Vei gasi si cateva remedii. Nu vreau sa influentez pe nimeni, insa, trebuie sa recunosc, mie mi-a schimbat viata.

Coperta cartii Principiul micului pinguin de Denis Doucet

Principiul micului pinguin, o carte care nu trebuie sa-ti lipseasca de pe noptiera – Vezi oferta

Top carti de citit

Antonia, 29 de ani, asistent vanzari, recomanda Sapiens de Yuval Noah Harari
Uneori, in viata, exista momente cand mai porti si discutii serioase cu prietenii. Curios sau nu, aceste conversatii mai mult sau mai putin filosofice se poarta la o seara de board games si, inevitabil, bautura. Cine suntem, de unde venim si incotro mergem? Cartea nu ofera raspunsuri, ci repere, cred. Cica ar fi fost sase specii de oamenii, insa azi a mai ramas doar una. Ce s-a intamplat cu celelalte? Si, mai important de atat, cine ne-a pus sefi peste tot ceea ce ne inconjoara?  Totodata, e interesant de urmarit cum, dintr-un om primitiv, individul a ajuns sa fie un sclav al consumerismului.

Coperta cartii Sapiens de Yuval Noah Harari

Sapiens de Yuval Noah Harari – Vezi oferta

 

Mariana, 36 de ani, designer florist, recomanda E-urile periculoase de C. Antonov
Toata lumea recomanda fictiune, istorie sau dezvoltare personala. Eu o sa recomand altceva. Fie ca iubeste sau nu lectura, orice om ar trebui sa citeasca E-urile periculoase. Nu doar dragostea trece prin stomac. Pe acolo trec o multime de alimente, zi de zi, iar mare parte dintre ele s-ar putea sa nu fie chiar cele mai bune alegeri pentru o viata sanatoasa. De cand am citit aceasta carte, ma uit de doua ori pe eticheta unui produs inainte de a-l pune in cosul de cumparaturi.

Coperta cartii E-urile periculoase de C. Antonov

E-urile periculoase, o carte pe care trebuie sa o citesti inainte de a pleca la cumparaturi – Vezi oferta

 

Robert, 41 de ani, contabil, recomanda Posta de Charles Bukowski
In mod normal, cand aud cuvantul posta, o iau razna! Dar daca intra si Bukowski in ecuatie, imi schimb parerea. Desigur, nu as vrea niciodata ca dumnealui sa-mi fie postas, insa mi-ar fi placut sa-l intalnesc. Cred ca vorbea la fel cum a scris: cursiv, simplu, trivial, fara ascunzisuri. Posta nu e pentru pudiponzi, ci pentru aceia care sunt dispusi sa mai incerce si alte stiluri literare.  Ei bine, stitlul lui Bukowski e ca insasi viata. Te izbeste in fata. In Posta, Bukowski isi insira femeile, dramele personale, frustrarile si repulsia fata de birocratie. Suna cunoscut?

Coperta cartii Posta de Charles Bukowski

Posta, o carte pentru cititorii curajosi – Vezi oferta

 

Mircea, 24 de ani, fotograf, recomanda De veghe in lanul de secara de  J. D. Salinger
Romanul m-a atras pentru ca este inspirat din viata autorului. Limbajul este accesibil, pe alocuri presarat cu umor. Este prezentata, intr-o maniera atragatoare, clasica poveste a adolescentului neinteles. Holden e un pusti rebel, frustrat si…exmatriculat. Si sufera de depresie. Astfel, intreaga lucrarea e atent construita pentru a ne ajuta sa facem fata propriei vieti, dar sa si invatam cum sa-i ajutam pe cei dragi, captivi in situatii delicate. Fila dupa fila, vom vedea cum depresia zdrobeste tot in calea sa, cum omoara placerea de a fi si cum incearca sa ne izoleze de fericire, bunatate si dragoste. Citind De veghe in lanul de secara, iti dai seama ca, indiferent de situatia in care te aflii,  nu esti singur.

Coperta cartii De veghe in lanul de secara de J. D. Salinger

De veghe in lanul de secara, una dintre cele mai bune carti din toate timpurile – Vezi oferta

 

Carti de citit intr-o viata

Oana, 41 de ani, grafician, recomanda Un veac de singuratate de Gabriel Garcia Marquez
La  capitolul carti de citit, Un veac de singuratate reprezinta o adevarata provocare chiar si pentru un cititor experimentat. Primele 50 – 75 de pagini reprezinta o proba de foc. Pana se va obisnui corpul tau cu o astfel de lectura, o sa tragi de tine ca sa nu cedezi. Probabil e o reactie fireasca la rasucirile timpului, la dramele familiei Buendia, la singuratatea coplesitoare, la realitatea neinduratoare, la dragostea ca unica solutie salvatoare a situatiei. Cine stie, poate te vei regasi in anumite personaje, iar asta s-ar putea sa te rascoleasca un pic. Dupa ce treci acest prag, descoperi ca lectura deja ti-a creat dependenta.

Coperta cartii Un veac de singuratate de Gabriel Garcia Marquez

Un veac de singuratate, o carte care iti va ajunge la suflet – Vezi oferta

 

Adriana, 22 de ani, traducator, recomanda Micul print de Antoine de Saint-Exupery
Prima data cand m-am intalnit cu aceasta carte eram in clasa a III-a. Nu am inteles-o. Drept urmare, nu mi-a placut deloc. Ulterior, pe la varsta de 20 si ceva de ani, am zarit-o pe raftul unei librarii. Am cumparat-o fara sa am intentii clare cu privire la ea. Prin nu stiu ce imprejurare, m-am oprit pe o banca in Cismigiu si mi-am zis sa o rasfoiesc cata vreme imi beau cafeaua. Nu am putut sa ma mai ridic pana nu am terminat-o. M-a facut sa zambesc, sa plang, m-a ravasit. Am recitit-o si la 30 si ceva de ani. Parca am inteles-o si mai bine de data asta. E o carte pentru copilul interior.

Coperta cartii Micul print de Antoine de Saint-Exupery

Micul print, o carte pe care trebuie sa o citesti de mai multe ori de-a lungul vietii – Vezi oferta

 

Maria, 28 de ani, farmacista, recomand? Cei frumosi si blestemati de F. Scott Fitzgerald
Nu stiu ce efect are asupra oamenilor normali, insa romanul acesta mi-a f?cut o pofta teribila de limonada si sandvis cu rosii. Acum sa nu credeti ca asta e singura emotie traita. Anthony si Gloria aveau tot ceea ce le trebuia pentru a se face remarcati in literatura si cinematografie. Insa unirea destinelor, la care se adauga aburii alcoolului, petrecerile si toate frivolitatile care-i ademenesc pe tineri de la calea cea dreapta, le-au distrus viata. Pot spune cu certitudine ca daca Gloria ar trai in zilele noastre, ar fi fost unul dintre cei mai apreciati influenceri. Din pacate, nu ar fi fost un model pozitiv. Problema tinerilor care isi bat joc de potentialul lor este una cat s epoate de actuala si de necontrolat.

Coperta cartii Cei frumosi si blestemati de F. Scott Fitzgerald

Cei frumosi si blestemati, o carte de referinta pentru iubitorul de lectura – Vezi oferta

Cele mai  bune carti de citit

Iulia, 30 de ani, agent de turism, recomanda Iditotul de F.M. Dostoievski
Printul Miskin, un tanar frumos, epileptic si, poate, un pic psihotic, il intalneste pe Rogozin, un tip care apartine clasei de mijloc, insa care dispune de pasiune, mai ales cand vine vorba despre femei. Asadar, in ecuatie apare si Nastasia, o femeie superba, insa promisa deja altcuiva. Urmeaza o confruntare in oferte, unul sare cu banul, adica Rogozin, celalalt cu sentimente puse pe tava, adica Miskin. Nastasia alege potenta financiara, insa ulterior isi da seama ca este prinsa intre doua iubiri. La randul lor, barbatii sunt torturati de gandul ca femeia iubita, il prefera pe celalalt. Miskin se logodeste, dar o pateste. Concluzia este ca oamenilor buni nu li se intampla mereu lucruri bune. Ba chiar, uneori, li se intampla lucruri foarte rele.

Coperta cartii Iditotul de F.M. Dostoievski

Idiotul, unul dintre cele mai bune romane din literatura clasica – Vezi oferta

 

Florin, 30 de ani, web designer, recomanda Mizerabilii de Victor Hugo
In copilarie, m-au marcat profund desenele animate Les Miserables. Odata cu trecerea timpului, am descoperit in manualele si caietele scolare, fragmente din acest roman. Le citeam pe nerasuflate. In cele din urma, am pus mana pe cartile din seria Mizerabilii. Am fost fascinat. Jan Valjean, Cosette, Marius si Gavroche sunt personaje profunde, construite cu grija. Desi actiunea romanului are loc in perioada revolutiei franceze, problemele sociale si tipologiile umane intalnite aici nu sunt straine de vremurile noastre. In ciuda tuturor problemelor intalnite de-a lungul vietii, unele dintre personaje au reusit sa-si depaseasca statutul de invidizi proscrisi, ba chiar sa-i ridice si pe cei din jurul lor.

Coperta cartii Mizerabilii de Victor Hugo

Mizerabilii, un roman pe care nu ai cum sa nu-l indragesti – Vezi oferta

 

Eugen, 30 de ani, tehnician nutritionist, recomanda Marile sperante de Charles Dickens
De multe ori se intampla sa nu stiu exact daca am citit sau vazut la televizor Marile sperante. Exista si filmul, desigur, ba chiar doua versiuni. Nu le-am vazut, insa am citit cartea. E atat de bine scrisa,  incat poti vizualiza personajele, cat de poate de clar, cu ochii mintii. O vezi acolo pe excentrica doamna Havisham, purtandu-si  in permanenta rochia de mireasa, o vezi pe Estella, tanara inocenta dar cruda, il vezi  pe Joe, barbatul tinut sub papuc, dar cu o inima mare. Il vezi pe Pip, cum aspira la statutul de gentleman, insa pana acolo il izbeste viata din toate partile.

Coperta cartii Marile sperante de Charles Dickens

Marile sperante, o carte pe care o citesti dintr-o suflare – Vezi oferta

 

Marius, 27 de ani, sofer, recomanda Minunata lume noua de Aldous Huxley
Cand fericirea devine o obligatie, nu vorbim despre o utopie, ci o distopie. Este evident ca atunci cand fericirea este obligatorie, e ceva in neregula la mijloc. De ce sa citesti aceasta carte? Pentru ca manipulare genetica, tehnologie, transformarea rasei umane, SF, Shakespeare, oameni conceputi in incubatoare imense. Crede-ma, o sa-ti placa! Da, exista si un film!

Coperta cartii Minunata lume noua de Aldous Huxley

Minunata lume noua, o carte care nu te va lasa sa dormi pana nu o vei termina de citit – Vezi oferta

 

Andreea, 34 de ani, hairdresser, recomanda Eseu despre orbire de Jose Saramago
Mi se face pielea de gaina doar cand ma gandesc la cartea asta. Eseu despre orbire este o distopie mai putin cunoscuta, insa mult mai ravasitoare decat 1984 si Fahrenheit 451. Orbirea, cred eu, e o metafora pentru dezumanizare. Se transmite de la om la om, insa nu se stiu cauzele. Autoritatile decid sa inchida bolnavii intr-un sanatoriu. Toata lumea e afectata, mai putin sotia doctorului. Interesant este modul in care isi va folosi puterea in raport cu ceilalti. Nimeni nu are nume. Nici macar orasul. Nu poti asocia pe nimeni cu nimic. Intr-o lume in care e bezna totala, se naste intrebarea: cati dintre oameni reusesc sa ramana oameni in fata unei situatii devastatoare?

 

Coperta cartii Eseu despre orbire de Jose Saramago

Eseu despre orbire, o carte care te va pune pe ganduri – Vezi oferta

 

Carti de citit in vacanta

Calin, 23 de ani, copyrighter, recomanda Padurea norvegiana de Haruki Murakami
Iata o invitatie la meditatie pe seama destinului. Daca ai pe fundal melodia omonima a celor de la The Beatles, cu atat mai bine! Nu o sa stau acum sa fac analiza pe text, nici la recenzii nu ma pricep, insa pot spune de ce acesta carte merita citita. Murakami ne subliniaza, printre altele, faptul ca apreciem un om de-abia atunci cand nu-l mai avem in viata noastra. Watanabe descopera ca o iubea pe Midori dupa ce aceasta se supara pe el si decide sa nu-i mai vorbeasca pentru o perioada de timp.  Dupa ce ii moare cel mai bun prieten, acesta isi da seama cat este de sigur. Unii ar putea considera ca este o carte trista, pentru ca se pune accentul pe depresie si moarte, insa aici este ilustrata o alta perspectiva.

 

Copeta cartii Padurea norvegiana de Haruki Murakami

Padurea norvegiana, un roman la care te vei gandi mult timp dupa ce il vei da gata – Vezi oferta

 

Rebecca, 38 de ani, contabila, recomanda Jurnalul Annei Frank
Cartea aceasta se cite?te greu, si nu din motive stilistice, ci doar pentru ca ai impresia ca amanand finalul, o vei tine mai mult in viata pe Anne. Cand ma gandesc la ce scriam eu in jurnal cand aveam 13 ani si ce a scris fata asta, aproape ca mi se face rusine. Mi se pare ca sunt banala, cu toata libertatea pe care am avut-o la dispozitie. Autenticitatea jurnalului este data, cred, de problemele adolescentine si de invitatia la reflectie cu privire la atrocitatile naziste. Este o carte pe care o vor indragi deopotriva iubitorii de literatura de tip jurnal si pasionatii de istorie.

Coperta cartii Jurnalul Annei Frank

Jurnalul Annei Frank, o carte de excelenta a secolului al XX-lea – Vezi oferta

 

Cand vine vorba despre lectura, gusturile nu se discuta. Totodata, un adevarat iubitor de cuvinte, va cauta intotdeauna sa iasa din zona de confort literar. Tu care consideri ca sunt cele mai bune carti de citit intr-o viata?

 

Descopera Top 20 carti de dragoste pe care trebuie sa le citesti!