Ikigai sau filosofia japoneză a fericirii – ce este și cum o poți dobândi?

Sursa foto: pexels.com

Pentru unii pare o utopie, în vreme ce pentru alții e o stare la îndemâna oricui. Pentru cei mai mulți dintre noi, însă, este o senzație pe care cu greu o putem experimenta. Vorbim de conceptul fericirii, pe care japonezii par să-l stăpânească foarte bine. Atât de bine, încât au oferit întregului mapamond mai multe scrieri legate de filosofia fericirii, altfel cunoscută și sub denumirea de Ikigai. 

Dacă ar fi să realizăm o radiografie simplă a conceptului japonez, putem spune că Ikigai este susținut de către cinci piloni – începerea cu pași mici, eliberarea sinelui, armonia și sustenabilitatea, bucuria lucrurilor mărunte, a fi aici și acum. Însă pe măsură ce pătrundem în esența acestor principii sănătoase de viață, aflăm că putem ajunge mult mai repede la rezultatul dorit dacă ne ghidăm după dorință, bunăvoință și putere de muncă. 

Află și tu, din rândurile următoare, care sunt secretele japoneze pentru o viață lungă și fericită și cum le poți aplica mai simplu pentru a te bucura cu adevărat de tot ce te înconjoară și tot ce ai ocazia să experimentezi.

CUPRINS:

  1. Ce este, de fapt, conceptul Ikigai?
  2. Care sunt legile Ikigai?  

I. Fii în permanență activ
II. Nu te ridica sătul de la masă
III. Privește lucrurile cu mult calm
IV. Înconjoară-te doar de oameni frumoși
V. Zâmbește mereu
VI. Fii în formă
VII. Trăiește clipa
VIII. Fii recunoscător
IX. Reîntoarce-te la natură
X. Urmează-ți Ikigaiul

 

1. Ce este, de fapt, conceptul Ikigai?

Sursa foto: pexels.com

În traducere, conceptul asiatic nu reprezintă altceva decât „secretul fericirii de a fi mereu ocupat”. Japonezii sunt cunoscuți în lume pentru longevitatea lor, mai ales cea a locuitorilor insulei Okinawa, unde pot fi întâlniți cei mai mulți oameni trecuți de 100 de ani de pe întreaga planetă. Numărul acestora îl depășește pe cel al mediei mondiale de persoane centenare, ceea ce i-a făcut pe toți curioși despre stilul de viață adoptat în acele locuri. Ecuația sănătății pentru o perioadă atât de lungă nu este una greu de rezolvat, chiar dacă aceasta are mai multe variabile. Răspunsul scurt al japonezilor la întrebarea Care este secretul fericirii? a fost Bucuria de a trăi și nimic mai mult. Fiecare răsărit de soare trebuie celebrat ca și cum ar fi ultimul, la fel cum fiecare eveniment din viața noastră ar trebui tratat ca o sărbătoare care ne apropie mai mult de sine și ne face să evoluăm. 

2. Care sunt legile Ikigai? 

Ca în multe alte filosofii, și în Ikigai regăsim o cifră magică. Zece este numărul ce reprezintă totalul legilor după care oricare dintre noi ar trebui să se ghideze, în căutarea fericirii absolute. În rândurile următoare, vom încerca să îți explicăm cât mai bine fiecare dintre aceste zece principii de bază ale filosofiei japoneze.

I. Fii în permanență activ

Sursa foto: pexels.com

Japonezii sunt de părere că mintea ta nu ar trebui să iasă niciodată la pensie. Altfel spus, dacă vrei să guști din fericire, e nevoie ca fiecare clipă a vieții tale să concentreze o activitate pe care să o faci cu pasiune, indiferent de natura ei. Fie că lucrezi la un nou proiect, îți plănuiești următoarea vacanță sau înveți o limbă străină, creierul trebuie să aibă în permanență activitate, pentru a nu se plictisi și a da astfel naștere la gânduri neconstructive.

II. Nu te ridica sătul de la masă

Sursa foto: pexels.com

Despre tăițeii ramen sigur ai mai auzit, ba chiar poate ai avut ocazia de a-i și savura. Și dacă nu ai văzut niciodată un japonez mâncând, îți spunem noi că luatul mesei este un adevărat ritual la ei. În afară de faptul că se rup de orice distragere și se concentrează doar pe mâncatul propriu-zis, fiecare înghițitură o primesc ca pe o binecuvântare. Mestecă de fiecare dată fiecare îmbucătură și, de cele mai multe ori, țin ochii închiși cât timp savurează bunătățile din farfurie. Mai mult decât atât, japonezii nu se ridică niciodată sătui de la masă, ci încheie prânzul sau cina înainte ca stomacul să se umple complet.

Poate că de acolo vine și secretul siluetei lor de invidiat.

III. Privește lucrurile cu mult calm

Sursa foto: pexels.com

Acceptarea și adaptarea permanentă sunt alte două principii după care oamenii longevivi își ghidează existența. Ikigai ne îndrumă să găsim câte o parte bună în orice situație cu care ne-am putea confrunta, punând câte o picătură de calm în tot ceea ce ne înconjoară. Echilibrul mental la care se poate ajunge mulțumită acestei atitudini este neprețuit, tu ieșind mereu învingător în orice situație dacă alegi să privești lucrurile cu înțelepciune.

IV. Înconjoară-te doar de oameni frumoși

Sursa foto:pexels.com

Desigur, nu este vorba de o frumusețe exterioară, ci de una interioară. Alege să petreci timp cu oameni încărcați energetic pozitiv, care vorbesc despre realizările lor, despre proiectele lor viitoare și nu vei fi niciodată supărat. Prietenii tăi ar trebui să te inspire, nu să fie acolo doar pentru a ventila o anumită stare pe care o ai.

V. Zâmbește mereu

Sursa foto: pexels.com

Găsește mereu resurse noi și încarcă-te pozitiv cu orice ocazie. Zâmbetul tău îți va ridica instantaneu starea de spirit negativă în care te-ai putea regăsi, așa că alege să fii mereu într-un loc în care se râde mult. Japonezii asta fac mereu și asta i-a ajutat să trăiască mai mult și mai bine.

VI. Fii în formă

Sursa foto: pexels.com

Japonezii sunt oameni extrem de activi, care își încep fiecare dimineață cu o serie de exerciții fizice menite să îi energizeze. Mișcările vioaie și starea de spirit care se activează la câteva minute de la trezire sunt susținute de muzica lor preferată. Asiaticii numesc aceste exerciții radio taiso și nu se dezic de ele indiferent de cât de obosiți s-ar simți.

Începe-ți și tu ziua cu un antrenament ușor, dar suficient de vioi cât să alunge somnul și lenea și să te pregătească pentru o zi de lucru cu rezultate incredibile! 

VII. Trăiește clipa

Sursa foto: pexels.com

Principiul adoptat nu doar de către japonezi, ci și de alte popoare, te îndrumă către o conștientizare a momentului în care te afli și te invită să îl trăiești pe deplin. Nicio clipă nu se mai întoarce și nimeni nu poate ști cât mai are de trăit, așa că ACUM și AICI sunt cele mai bune principii după care te poți ghida pentru a trăi ancorat numai în prezent. Poate că tocmai de aceea japonezii sunt atât de conștiincioși, atunci când muncesc, și atât de dornici de a cunoaște lumea în cel mai mic detaliu, atunci când au timp liber.

VIII. Fii recunoscător

Sursa foto: pexels.com

Tot ceea ce experimentezi reprezintă un pas important către evoluția ta, iar japonezii știu asta și te îndrumă să fii recunoscător pentru tot ceea ce trăiești. De cele mai multe ori, luăm lucrurile de bune, ca și când am merita ca ele să fie mereu acolo, însă nu e așa. Recunoștința pe care o porți tuturor experiențelor prin care treci, bune sau mai puțin bune, reprezintă o altă formă de conștientizare și de ancorare în prezent a ființei tale.

IX. Reîntoarce-te la natură

Sursa foto: pexels.com

Energia naturii este una uimitor de puternică și numai trăind într-o comuniune cu aceasta vei reuși să mai bifezi un punct pe lista pașilor pe care îi ai de făcut până la cunoașterea sentimentului suprem de fericire. Oprește-te și ascult-o, simte-o și învață de la ea ce înseamnă reinventarea și adaptarea. Și nu în ultimul rând, respect-o!

X. Urmează-ți Ikigaiul

Pentru a înțelege mai bine definiția Ikigaiului, urmărește graficul de mai sus și observă faptul că acest concept se regăsește chiar în miezul aspectelor care ar trebui să se întrepătrundă perfect în viața fiecăruia dintre noi, asemenea unei intersecții a celor mai importante criterii după care ne putem conduce existența.

La modul ideal, jobul tău ar trebui să fie o combinație perfectă dintre meserie și vocație, cu alte cuvinte, talentul tău ar trebui să se împletească perfect cu studiile sau experiența ta într-un anumit domeniu, pentru ca rezultatul să fie unul care se apropie cât mai mult de conceptul de fericire. Însă nu va fi suficient, pentru că, așa cum apare și în grafic, asta nu te va face decât confortabil din punct de vedere financiar, dar lipsit de esență și sens în viață, gol pe dinăuntru, situație în care foarte mulți dintre oameni se regăsesc, din păcate, în zilele noastre.

Mergând mai departe, poți observa că locul tău de muncă sau sursa veniturilor tale nu ar trebui confundată niciodată cu activitățile la care ești bun și care ar trebui să înglobeze, în părți egale, profesia pe care o ai cu pasiunile tale. Însă nici o combinație a acestora două nu te va face pe deplin împlinit, pentru că vei simți o satisfacție pe o durată scurtă, urmată de sentimentul de inutilitate, negăsind sensul multor situații în care te afli.

Tot ceea ce iubești să faci ar trebui să se împartă în două ramuri, mai exact în pasiunea reală pe care o ai în raport cu o anumită activitate și misiunea pe care tu o ai în această viață. Împletirea perfectă a celor nouă noțiuni se va traduce printr-un sentiment extrem de plăcut de împlinire sufletească, dar balanța este înclinată de lipsa bunăstării, dacă te conduci exclusiv după aceste principii. 

Misiunea ta pe pământ mai poate fi combinată într-un echilibru perfect și cu vocația pe care o ai, adică un talent cu care nu mulți se pot lăuda, dar de care tu te bucuri pe deplin. Ai putea crede că doar de acestea două e nevoie în lume, pentru că, dacă e să ne imaginăm un univers în care toți am face doar activități vocaționale, îndreptate către nevoile celorlalți, totul ar fi mai armonios. În realitate, această direcție pe care ai putea-o lua te va duce către o stare de împlinire, dar doar pe plan spiritual, nicidecum și pe plan financiar. 

Ikigaiul reprezintă, așadar, un echilibru perfect între toate aceste planuri pe care e nevoie să ne dezvoltăm simultan pentru a gusta fericirea. Te invităm să descoperi în colecția noastră de cărți de anticariat câteva volume reprezentative pentru cultura japoneză a Ikigaiului.