Ikigai sau filosofia japoneza a fericirii – ce este si cum o poti dobandi?

Sursa foto: pexels.com

Pentru unii pare o utopie, in vreme ce pentru altii e o stare la indemana oricui. Pentru cei mai multi dintre noi, insa, este o senzatie pe care cu greu o putem experimenta. Vorbim de conceptul fericirii, pe care japonezii par sa-l stapaneasca foarte bine. Atat de bine, incat au oferit intregului mapamond mai multe scrieri legate de filosofia fericirii, altfel cunoscuta si sub denumirea de Ikigai. 

Daca ar fi sa realizam o radiografie simpla a conceptului japonez, putem spune ca Ikigai este sustinut de catre cinci piloni – inceperea cu pasi mici, eliberarea sinelui, armonia si sustenabilitatea, bucuria lucrurilor marunte, a fi aici si acum. Insa pe masura ce patrundem in esenta acestor principii sanatoase de viata, aflam ca putem ajunge mult mai repede la rezultatul dorit daca ne ghidam dupa dorinte, bunavointa si putere de munca. 

Afla si tu, din randurile urmatoare, care sunt secretele japoneze pentru o viata lunga si fericita si cum le poti aplica mai simplu pentru a te bucura cu adevarat de tot ce te inconjoara si tot ce ai ocazia sa experimentezi.

CUPRINS:

  1. Ce este, de fapt, conceptul Ikigai?
  2. Care sunt legile Ikigai?  

I. Fii in permanenta activ
II. Nu te ridica satul de la masa
III. Priveste lucrurile cu mult calm
IV. Inconjoara-te doar de oameni frumosi
V. Zambeste mereu
VI. Fii in forma
VII. Traieste clipa
VIII. Fii recunoscator
IX. Reintoarce-te la natura
X. Urmeaza-ti Ikigaiul

1. Ce este, de fapt, conceptul Ikigai?

Sursa foto: pexels.com

In traducere, conceptul asiatic nu reprezinta altceva decat „secretul fericirii de a fi mereu ocupat”. Japonezii sunt cunoscuti in lume pentru longevitatea lor, mai ales cea a locuitorilor insulei Okinawa, unde pot fi întalniti cei mai multi oameni trecuti de 100 de ani de pe intreaga planeta. Numarul acestora il depaseste pe cel al mediei mondiale de persoane centenare, ceea ce i-a facut pe toti curiosi despre stilul de viata adoptat in acele locuri. Ecuatia sanatatii pentru o perioada atat de lunga nu este una greu de rezolvat, chiar daca aceasta are mai multe variabile. Raspunsul scurt al japonezilor la intrebarea Care este secretul fericirii? a fost Bucuria de a trai si nimic mai mult. Fiecare rasarit de soare trebuie celebrat ca si cum ar fi ultimul, la fel cum fiecare eveniment din viata noastra ar trebui tratat ca o sarbatoare care ne apropie mai mult de sine si ne face sa evoluam. 

2. Care sunt legile Ikigai? 

Ca in multe alte filosofii, si in Ikigai regasim o cifra magica. Zece este numarul ce reprezinta totalul legilor dupa care oricare dintre noi ar trebui sa se ghideze, in cautarea fericirii absolute. In randurile urmatoare, vom incerca sa iti explicam cat mai bine fiecare dintre aceste zece principii de baza ale filosofiei japoneze.

I. Fii in permanenta activ

Sursa foto: pexels.com

Japonezii sunt de parere ca mintea ta nu ar trebui sa iasa niciodata la pensie. Altfel spus, daca vrei sa gusti din fericire, e nevoie ca fiecare clipa a vietii tale sa concentreze o activitate pe care sa o faci cu pasiune, indiferent de natura ei. Fie ca lucrezi la un nou proiect, iti planuiesti urmatoarea vacanta sau inveti o limba straina, creierul trebuie sa aiba in permanenta activitate, pentru a nu se plictisi si a da astfel nastere la ganduri neconstructive.

II. Nu te ridica satul de la masa

Sursa foto: pexels.com

Despre taiteii ramen sigur ai mai auzit, ba chiar poate ai avut ocazia de a-i si savura. Si daca nu ai vazut niciodata un japonez mancand, iti spunem noi ca luatul mesei este un adevarat ritual la ei. In afara de faptul ca se rup de orice distragere si se concentreaza doar pe mancatul propriu-zis, fiecare inghititura o primesc ca pe o binecuvantare. Mesteca de fiecare data fiecare imbucatura si, de cele mai multe ori, tin ochii inchisi cat timp savureaza bunatatile din farfurie. Mai mult decat atat, japonezii nu se ridica niciodata satui de la masa, ci încheie pranzul sau cina inainte ca stomacul sa se umple complet.

Poate ca de acolo vine si secretul siluetei lor de invidiat.

III. Priveste lucrurile cu mult calm

Sursa foto: pexels.com

Acceptarea si adaptarea permanenta sunt alte doua principii dupa care oamenii longevivi isi ghideaza existenta. Ikigai ne indruma sa gasim cate o parte buna in orice situatie cu care ne-am putea confrunta, punand cate o picatura de calm in tot ceea ce ne inconjoara. Echilibrul mental la care se poate ajunge multumita acestei atitudini este nepretuit, tu iesind mereu invingator in orice situatie daca alegi sa privesti lucrurile cu intelepciune.

IV. Inconjoara-te doar de oameni frumosi

Sursa foto: pexels.com

Desigur, nu este vorba de o frumusete exterioara, ci de una interioara. Alege sa petreci timp cu oameni incarcati energetic pozitiv, care vorbesc despre realizarile lor, despre proiectele lor viitoare si nu vei fi niciodata suparat. Prietenii tai ar trebui sa te inspire, nu sa fie acolo doar pentru a ventila o anumita stare pe care o ai.

V. Zambeste mereu

Sursa foto: pexels.com

Gaseste mereu resurse noi si incarca-te pozitiv cu orice ocazie. Zambetul tau iti va ridica instantaneu starea de spirit negativa in care te-ai putea regasi, asa ca alege sa fii mereu intr-un loc in care se rade mult. Japonezii asta fac mereu si asta i-a ajutat sa traiasca mai mult si mai bine.

VI. Fii in forma

Sursa foto: pexels.com

Japonezii sunt oameni extrem de activi, care isi încep fiecare dimineata cu o serie de exercitii fizice menite sa ii energizeze. Miscarile vioaie si starea de spirit care se activeaza la cateva minute de la trezire sunt sustinute de muzica lor preferata. Asiaticii numesc aceste exercitii radio taiso si nu se dezic de ele indiferent de cat de obositi s-ar simti.

Incepe-ti si tu ziua cu un antrenament usor, dar suficient de vioi cat sa alunge somnul si lenea si sa te pregateasca pentru o zi de lucru cu rezultate incredibile! 

VII. Traieste clipa

Sursa foto: pexels.com

Principiul adoptat nu doar de catre japonezi, ci si de alte popoare, te indruma catre o constientizare a momentului in care te afli si te invita sa il traiesti pe deplin. Nicio clipa nu se mai intoarce si nimeni nu poate sti cat mai are de trait, asa ca ACUM si AICI sunt cele mai bune principii dupa care te poti ghida pentru a trai ancorat numai in prezent. Poate ca tocmai de aceea japonezii sunt atat de constiinciosi, atunci cand muncesc, si atat de dornici de a cunoaste lumea in cel mai mic detaliu, atunci cand au timp liber.

VIII. Fii recunoscator

Sursa foto: pexels.com

Tot ceea ce experimentezi reprezinta un pas important catre evolutia ta, iar japonezii stiu asta si te indruma sa fii recunoscator pentru tot ceea ce traiesti. De cele mai multe ori, luam lucrurile de bune, ca si cand am merita ca ele sa fie mereu acolo, insa nu e asa. Recunostinta pe care o porti tuturor experientelor prin care treci, bune sau mai putin bune, reprezinta o alta forma de constientizare si de ancorare in prezent a fiintei tale.

IX. Reîntoarce-te la natura

Sursa foto: pexels.com

Energia naturii este una uimitor de puternica si numai traind intr-o comuniune cu aceasta vei reusi sa mai bifezi un punct pe lista pasilor pe care ii ai de facut pana la cunoasterea sentimentului suprem de fericire. Opreste-te si ascult-o, simte-o si invata de la ea ce inseamna reinventarea si adaptarea si nu in ultimul rand, respect-o!

X. Urmeaza-ti Ikigaiul

Pentru a intelege mai bine definitia Ikigaiului, urmareste graficul de mai sus si observa faptul ca acest concept se regaseste chiar in miezul aspectelor care ar trebui sa se intrepatrunda perfect in viata fiecaruia dintre noi, asemenea unei intersectii a celor mai importante criterii dupa care ne putem conduce existenta.

La modul ideal, jobul tau ar trebui sa fie o combinatie perfecta dintre meserie si vocatie, cu alte cuvinte, talentul tau ar trebui sa se impleteasca perfect cu studiile sau experienta ta intr-un anumit domeniu, pentru ca rezultatul sa fie unul care se apropie cat mai mult de conceptul de fericire. Insa nu va fi suficient, pentru ca, asa cum apare si in grafic, asta nu te va face decat confortabil din punct de vedere financiar, dar lipsit de esenta si sens in viata, gol pe dinauntru, situatie in care foarte multi dintre oameni se regasesc, din pacate, in zilele noastre.

Mergand mai departe, poti observa ca locul tau de munca sau sursa veniturilor tale nu ar trebui confundata niciodata cu activitatile la care esti bun si care ar trebui sa inglobeze, in parti egale, profesia pe care o ai cu pasiunile tale. Insa nici o combinatie a acestora doua nu te va face pe deplin implinit, pentru ca vei simti o satisfactie pe o durata scurta, urmata de sentimentul de inutilitate, negasind sensul multor situatii in care te afli.

Tot ceea ce iubesti sa faci ar trebui sa se imparta in doua ramuri, mai exact in pasiunea reala pe care o ai in raport cu o anumita activitate si misiunea pe care tu o ai in aceasta viata. Impletirea perfecta a celor noua notiuni se va traduce printr-un sentiment extrem de placut de implinire sufleteasca, dar balanta este inclinata de lipsa bunastarii, daca te conduci exclusiv dupa aceste principii. 

Misiunea ta pe pamant mai poate fi combinata intr-un echilibru perfect si cu vocatia pe care o ai, adica un talent cu care nu multi se pot lauda, dar de care tu te bucuri pe deplin. Ai putea crede ca doar de acestea doua e nevoie in lume, pentru ca, daca e sa ne imaginam un univers in care toti am face doar activitati vocationale, indreptate catre nevoile celorlalti, totul ar fi mai armonios. In realitate, aceasta directie pe care ai putea-o lua te va duce catre o stare de implinire, dar doar pe plan spiritual, nicidecum si pe plan financiar. 

Ikigaiul reprezinta, asadar, un echilibru perfect intre toate aceste planuri pe care e nevoie sa ne dezvoltam simultan pentru a gusta fericirea. Te invitam sa descoperi in colectia noastra de carti de anticariat cateva volume reprezentative pentru cultura japoneza a Ikigaiului.