Zece motive pentru care merita sa calci pragul unui anticariat

Nu stiu altii cum sunt, insa eu, cand ma plimb prin oras si trec pe langa un anticariat, simt ca ma cheama cartile de pe rafturi. Pentru ca nu am prejudecati cand vine vorba de originile unei carti bune, dau curs acestei chemari interioare si pornesc la o vanatoare de comori literare. Iata zece motive pentru care ar trebui sa nu le mai spui pas anticariatelor pe langa care treci in traseul tau de zi cu zi:

  1. Contribui la protejarea mediului inconjurator
    Anual, in toata lumea, sunt tiparite milioane de carti. Treaba asta presupune taierea a milioane de copaci. Cum ramane cu oxigenul? Daca vrei sa scapi de dilema morala si ecologista referitoare impactul pe care il au cartile asupra mediului inconjurator, salveaza un copac! Imagineaza-ti cate paduri ar ramane verzi si cat de mult ar fi reduse emisiile de CO2 daca toata lumea ar accepta sa citeasca acele carti care au fost editate deja?
  2. Preturile sunt mai mici decat la librarie
    Cine a spus ca trebuie sa bata vantul prin frigider daca vrei sa ai biblioteca plina? Atunci cand esti cititor profesionist, foamea de lectura e mai mare decat cea de mancare, insa asta nu inseamna automat ca trebuie sa te sacrifici in vreun fel! Daca vei intra intr-un anticariat, vei descoperi ca preturile sunt accesibile oricarui buzunar. Chiar daca ai un buget redus in aceasta saptamana, nu inseamna ca nu te poti bucura de o sacosa plina de carti!
  3. Intr-un anticariat ai sansa sa gasesti cartea copilariei tale
    Cu siguranta ai avut o carte preferata in copilarie pe care, din pacate, timpul si schimbarile de domiciliu au ratacit-o cine stie pe unde. Stocurile din librarii au fost epuizate probabil de vreo 25 de ani, iar editura care a publicat volumul respectiv probabil ca nici nu mai exista. Chiar si asa, tu tot iti doresti cu ardoare sa mai citesti cartea inainte de culcare si sa te bucuri de ilustratiile ei. Ce-i de facut? Nimic mai simplu. Poposeste intr-un anticariat! Daca ai rabdare sa iei rafturile la rand, s-ar putea sa descoperi unul dintre simbolurile copilariei tale!
  4. Pe rafturile unui anticariat gasesti carti cu autoraf si dedicatie.
    Pentru ca masina timpului nu e disponibila momentan, singura sansa pentru a bea un ceai in compania unor personalitati precum Mircea Eliade, Elena Farago, Ionel Teodoreanu sau Elvira Bogdan este sa intri in posesia unei carti cu dedicatie sau autograf. Astfel, nu doar ca te vei bucura de operele acestora, dar din darele de cerneala pe care acestia le-au lasat, vei putea sa desprinzi trasaturi caracter. Stii  doar ca modul in care un om pune, la propriu, punctul pe i, poate spune multe despre acesta.
  5. Descoperi raritati
    Unii oameni colectioneaza masini, altii prefera gentile, bijuteriile, timbrele, servetelele sau bricegele. Exista, desigur, si persoane ca tine care investesc tot ceea ce au in carti pentru ca mai apoi sa le lase mostenire generatiilor urmatoare sau le daruiesc omului drag pe care vor sa-l impresioneze. Fie ca este vorba despre o editie princeps, un jurnal, insemnari sau carti care s-au editat in numar foarte mic, aceste exemplare iti vor atrage atentia inca de la prima vedere!
  6. Cartea de anticariat are doua povesti: cea scrisa si cea traita
    In vreme ce unii oameni prefera cartile care inca mai au tipla pe ele si se lasa sedusi doar de mirosul de tipar proaspat, altii sunt interesati de cele care au propria lor istorie, si nu doar o poarta pe a altora. Mai exact, o carte de anticariat a mai avut, inaintea ta, cel putin un cititor. Poate ca, la un moment dat, un indragostit a daruit-o iubitei sale, o bunicuta a citit-o cu motanul alaturi, un tanar s-a bucurat de ea in timpul stagiului militar sau o turista a citit-o pe drumul spre urmatoarea sa destinatie. Nu-i asa ca e minunat sa cauti insemnari pe pagina, in incercarea de a afla detalii despre ultimul cititor?
  7.  Gasesti raspunsuri la intrebarile care te macina
    Poate nu stiai, insa anticariatul este acel loc magin unde Universul iti trimite raspunsuri referitoare la dilemele care te macina. Daca privesti cu atentie in jurul tau, cu siguranta o sa zaresti o carte care te va face sa intrebi: Cum de nu te-am citit pana acum?
  8. Cartile de anticariat sunt filtrul perfect pentru prima intalnire
    Daca te-ai saturat de clasica prima intalnire desfasurata la film sau in parc, ce-ai spune sa schimbi decorul? Intra intr-un anticariat cu partenerul sau partenera. In dreptul carei categorii se opreste? Ce carti rasfoieste? Iata unul dintre cele mai bune filtre pentru a afla daca exista compatibilitate! N-ai pereche? Nu e nicio problema, poate gasesti printre rafturi ceea ce-ti trebuie!
  9. Dai o noua sansa la lectura unei carti bune
    Cartile sunt facute sa circule. Ele sunt aventuriere innascute si visul lor cel  mai  mare e sa plece de pe rafturi si sa lumineze lumea! Ce spui, le dai o mana de ajutor!
  10. Misterul
    Adevarul e ca nu stii niciodata ce te asteapta cand intri intr-un anticariat, iar in asta consta frumusetea experientei

Sursa fotoPexels.com