5 cărți de dezvoltare personală care te vor ajuta să te apropii de cea mai bună versiune a ta

Sursă foto: pexels.com

Tu ce citeşti de obicei? Ai luat vreodată de pe rafturile magazinelor de cărţi pe care le colinzi o carte de dezvoltare personală?

Poate că de cele mai multe ori alegi să citeşti romane sau povestiri scurte în care personaje atent construite călătoresc prin viaţă şi trec prin tot felul de aventuri.

Ei bine, dacă simţi că a venit momentul să fii protagonistul propriilor lecturi, cea mai bună metodă de a face asta este să citeşti cărţi de dezvoltare personală.

Cărţile de dezvoltare personală nu îţi oferă metode magice de a-ţi atinge toate obiectivele peste noapte, nu te învaţă cum să scapi de 30 de kilograme în câteva săptămâni şi nici cum să o cucereşti pe femeia visurilor tale. Mai degrabă, aceste cărţi pun lumină asupra acelor colţuri ale vieţii tale pe care de cele mai multe ori ai ales să le laşi în umbră, iar prin ideile pe care ţi le transmit îţi arată calea pe care să ieşi din întuneric: indiferent că este vorba despre dragoste, carieră sau bani.

Cărţile de dezvoltare personală nu sunt baghete magice, dar cu ajutorul lor poţi descoperi magia din interiorul propriei fiinţe.

Top cărți dezvoltare personală

1. Secretele succesului – Dale Carnegie

„Secretele succesului” este una dintre cele mai citite cărţi de dezvoltare personală din întreaga lume. Cui nu i-ar plăcea să afle ce se ascunde în spatele cortinei unei vieţi de succes şi ce paşi are de urmat pentru a-şi îndeplini toate dorinţele?

Cartea lui Carnegie nu ne dă o listă cu ce trebuie să facem pentru a fi oameni de succes, însă ne oferă indicii despre perspectivele pe care ar trebui să le abordăm în viaţă pentru a fi mai aproape de ceea ce ne dorim.

Una dintre ideile majore ale cărţii se referă la oameni. Indiferent că vorbim despre succes pe plan personal sau profesional, nimic nu se poate face fără oameni. Aşadar, zâmbeşte sincer, ajută-i pe cei din jur, mulţumeşte celor care te ajută, învaţă de la cei de la care ai ce învăţa – nici nu îţi vei da seama când te înscrii pe drumul către realizarea celor mai mari dorinţe ale tale!

2. Avantajul inechitabil: puterea educaţiei financiare – Robert Kiyosaki

Sursă foto: pexels.com

Cartea „Avantajul inechitabil: puterea educaţiei financiare” aparţine lui Robert Kiyosaki, autorul celebrei cărţi „Tată bogat, tată sărac”.

Auzim de multe ori expresia „Banii nu aduc fericirea, dar o întreţin”. Tu ce părere ai? Nu-i aşa că ţi-ar plăcea să uiţi de grija banilor? Ei bine, Kiyosaki nu îţi pune pe tavă metode de a te îmbogăţi peste noapte, însă te învaţă cum să îţi gestionezi banii astfel încât să ai cât mai puţine riduri pe frunte la finalul fiecărei luni.

Cărţile lui Kiyosaki sunt o lectură esenţială pentru cititorii de toate vârstele din România. Şi tu ai observat că uneori habar nu avem cum să organizăm dimensiunea financiară a vieţii noastre? Hai să facem ceva în acest sens!

4. Curajul de a fi vulnerabil – Brené Brown

Sursa foto: pexels.com

Evoluţia îşi are rădăcinile în cele mai dificile momente ale vieţii noastre. Asemenea omizii care se metamorfozează în fluture, tu creşti doar atunci când laşi în urmă zona de confort şi îţi dai voie să îţi deschizi aripile.

Ştii momentul acela în care ai de făcut o prezentare, picioarele îţi tremură, iar vocea abia ţi se aude de emoţie?

Dar situaţia aceea jenantă când ai făcut o greşeală la muncă şi mai degrabă ai intra în pământ decât să vorbeşti cu şeful despre asta?

Îţi aminteşti cum te simţi când suferi un eşec şi ai prefera să nu vorbeşti cu nimeni despre asta?

Brené Brown ne învaţă că în oricare dintre situaţiile de mai sus ne-am afla, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne deschidem în faţa oamenilor în care avem încredere şi să abordăm nereuşita, ruşinea sau emoţiile ca pe ceva firesc – ca pe ceva ce face parte din noi şi ne ajută să creştem. Necesită curaj, nu-i aşa? A-ţi arăta partea vulnerabilă celorlalţi este unul dintre cele mai grele lucruri de făcut, însă odată ce îl faci va deveni una dintre cele mai valoroase experienţe ale vieţii tale.

4. Limbajul trupului – Allan Pease

Sursa foto: pexels.com

Ştii zâmbetul discret din ochii mamei când te întorci acasă după multă vreme? Ştii fruntea încruntată a şefului când ceva este în neregulă?

Despre gesturi, mimică, postură şi despre cum oamenii vorbesc mai mult prin intermediul limbajului non-verbal şi para-verbal decât prin cuvinte poţi afla din cartea „Limbajul trupului” a lui Allan Pease.

A înţelege felul în care oamenii comunică dincolo de cuvinte este esenţial în zilele noastre, indiferent că ne referim la planul profesional sau la cel personal. Pease îţi va vorbi despre ce transmit oamenii, despre cum transmit, despre ce poţi ajusta tu astfel încât mesajul să îţi fie interpretat corect, dar şi despre cum să nu te laşi indus în eroare de anumite gesturi şi atitudini.

5. Flux. Psihologia fericirii – Mihaly Csikszentmihalyi

Sursă foto: pexels.com

Deşi este ultima pe listă, poate că dintre toate cărţile pe care ţi le-am recomandat mai sus, cu „Flux” ar trebui să începi.

Ştii momentul acela în care faci ceva ce îţi place, iar timpul pare că trece mult mai repede? Ei bine, aceea este starea de flux.

Starea de flux caracterizează acele ore, minute sau secunde în care fiinţa ta se dedică autentic unui lucru, emoţiile şi intelectul vibrează la unison, iar tu spui că „te simţi fericit”. Mihaly Csikszentmihalyi descrie pe larg în carte starea de flux, ce înseamnă aceasta pentru noi şi ce putem face pentru a o atinge cât mai des.

Citeşte, analizează, înţelege şi trece prin filtrul propriu cuvintele fiecăruia dintre autorii de mai sus. Cele mai bune cărţi de dezvoltare personală pot să fie o comoară pentru tine, atât timp cât iei din fiecare exact ceea ce ai nevoie şi nu te aştepţi la schimbări peste noapte.

Nu în ultimul rând, orice ai citi, nu uita că nu există formule magice pentru viaţă. Deschide ochii să înţelegi, să vezi, să cunoşti şi să apreciezi lumea şi pe oamenii din jurul tău, iar asta cu siguranţă te va duce pe drumul pe care ţi-l doreşti!