5 recomandari de carti scrise in limba engleza care te vor ajuta sa-ti imbogatesti vocabularul

Sursa foto: pixabay.com

Cand citesti carti in limba engleza ai ocazia sa iti imbunatatesti abilitatile de comunicare si sa iti antrenezi mintea sa gandeasca intr-o limba straina. Lectura in limba engleza iti aduce numeroase beneficii, printre care: te ajuta sa intelegi mai bine cultura din care provine o carte, ai acces la opera in original, iti imbunatatesti competentele de citire si capacitatea de analiza sau interpretare. Nu in ultimul rand, daca citesti in limba engleza iti dezvolti vocabularul si inveti cuvinte noi in ritmul tau.

Daca te numeri printre cei care se simt descurajati in fata unei carti in limba engleza, afla ca secretul pentru a te bucura de lectura este sa alegi volumele potrivite nivelului tau. Astfel, daca iubesti lectura, dar si limbile straine, pornesti intr-o calatorie literara in care imbini utilul cu placutul. De asemenea, cand citesti in limba engleza este recomandat sa faci acest lucru constant, cel putin 30 de minute zilnic, pentru ca astfel vei reusi sa iti intri in ritm si, nu uita, nu este atat de important sa intelegi absolut toate cuvintele, ci sensul general al frazei. In timp, vei observa ca iti vei dezvolta capacitatea de intelegere a unui text cu cat vei citi mai mult. Iti recomandam totusi sa ai langa tine si un carnetel in care sa iti notezi cuvintele noi pe care le descoperi pe parcursul lecturii. Subliniaza-le pe cele care iti atrag atentia cel mai mult, iar la finalul lecturii cauta in dictionar si afla care este semnificatia lor. Astfel, nu pierzi din placerea lecturii si inveti si cuvinte noi.

Mai jos iti prezentam cateva recomandari de carti care sa te ajute sa iti imbogatesti vocabularul in limba engleza:

1. Carti de referinta in limba engleza

Sursa foto: pexels.com

Chiar daca esti incepator in limba engleza sau ai un nivel mai bun, totusi vocabularul acestei limbi straine este unul foarte bogat, de aceea iti recomandam sa ai in vedere cartile de studiu ale limbii engleze, in special dictionarele, ghidurile de conversatie si culegerile de limbi straine. Acestea sunt redactate in functie de nivelul de limba al fiecarui cititor si te vor ajuta fie sa iti formezi o baza a limbii, fie sa iti dezvolti cunostintele in limba engleza. De asemenea, cartile in limba engleza pentru copii sunt si ele utile ca sa inveti cuvinte noi si sa te si distrezi, in acelasi timp, mai ales daca obisnuiesti sa citesti alaturi de cel mic si sa petreceti astfel timp de calitate impreuna.

2. Carti de non-fictiune in limba engleza

Dintre cartile de non-fictiune in limba engleza, iti recomandam volume din domenii precum psihologie, dezvoltare personala, parenting, hobby-uri, carti de calatorie etc. Cartile de non-fictiune te ajuta sa inveti lucruri noi si sa devii o persoana mai bine instruita, pentru ca iti ofera acces la cunostinte dintr-o multitudine de domenii precum: istorie, economie, psihologie etc, ceea ce contribuie la imbunatatirea abilitatilor tale de comunicare. Astfel, vocabularul tau se imbogateste pe masura ce citesti, iar expresiile pe care le inveti din cartile de specialitate le poti aplica in conversatiile de zi cu zi, dezbateri, sedinte etc.

3. Benzi desenate în limba engleza

Sursa foto: pexels.com

Daca vrei sa iti imbunatatesti vocabularul in limba engleza si, in acelasi timp, sa citesti cu placere, poti incerca si benzile desenate, care fie iti prezinta aventurile unor personaje cu superputeri, ale caror actiuni sunt plasate in lumi fantastice, fie se bazeaza pe intamplari reale sau istorice. Benzile desenate sunt o optiune buna de citit in limba engleza deoarece povestile dintre paginile lor sunt interactive, practic o combinatie intre arta si cuvinte. Totodata, ele sunt scrise intr-un limbaj accesibil, ceea ce iti permite sa deslusesti mai usor sensul unui cuvant pe masura ce urmaresti imaginile din fiecare panel. In plus, benzile desenate contin foarte multe onomatopee si chiar termeni stiintifici, ceea ce nu poate reprezenta decat un adaos pentru vocabularul tau in limba engleza.

4. Cartile populare in limba engleza

Si cartile populare in limba engleza te pot ajuta sa ai un vocabular mai bogat, si asta pentru ca ele iti permit sa deschizi subiecte de conversatie cu vorbitorii nativi. Cu cat vorbesti mai mult in limba engleza cu atat iti dezvolti fluenta si bagajul de cuvinte in aceasta limba straina. Multe persoane citesc carti populare mai ales ca majoritatea sunt scrise intr-un limbaj accesibil si ofera si informatii despre cultura vorbitorilor nativi. Iti recomandam in special titlurile din genul Romance, cum ar fi cartile scrise de Sidney Sheldon, sau Thriller & Mistery, de exemplu volumul The Girl Who Played with Fire al autorului Stieg Larsson.

5. Romane in limba engleza

Sursa foto: pexels.com

Daca ai un nivel bun spre foarte bun de limba engleza, atunci romanele sunt o optiune perfecta pentru a-ti imbunatati fluenta si pentru a-ti extinde vocabularul, mai ales ca in paginile acestora vei descoperi cuvinte amuzante, ciudate si chiar termeni argotici. Romanele contemporane sunt scrise intr-un limbaj care iti arata cum se foloseste astazi limba engleza, iar cu ajutorul conversatiilor surprinse in paginile cartilor poti invata cum sa exprimi emotii si idei. Cand citesti un roman in limbajul original, creezi o conexiune cu limba si autorul respectiv, ceea ce te ajuta sa intelegi mai bine povestea si intelesurile din carte. Poti sa citesti romane clasice, cum ar fi Far from the Madding Crowd al autorului Thomas Hardy sau Emma, volum ce apartine autoarei Jane Austen, si astfel sa inveti cuvinte in limba engleza chiar de la maestri.

In concluzie, lectura in limba engleza iti deschide un simt pentru aceasta limba straina si este una dintre cele mai eficiente modalitati de a avea un vocabular mai bogat si de a urmari structura unei fraze in timp ce te cufunzi in paginile unei carti. Pentru aceasta, alege cartile potrivite nivelului tau, citeste intr-un loc confortabil, foloseste un dictionar si seteaza-ti un obiectiv!