Ce fel de cititor ești ?

Când vine vorba de lectură fiecare dintre noi are propriul stil de abordare, în cazul subsemnatului principala caracteristică e tendința de a abandona lectura undeva după jumătate în favoarea altei cărți care prezintă interes. Fie ca într-un moment dat cartea cea mai citită este scrisă de Dan Brown sau Dostoievski cu siguranță săptămâna viitoare va aduce o lectura mai atractivă, în general diametral opusă ca stil și calitate. Formula găsită pentru depășirea impedimentului este sa nu porți mai mult de o carte pentru fiecare moment disponibil, una în geantă pentru drumurile prin oraș, una pe telefon pentru momente de așteptare, una pusă deoparte pentru vacanțe, una pe desktop, alta pe noptieră și tot asa. Uneori fiind din categorii diferite lecturile capătă un caracter haotic dar măcar, este asigurat faptul ca sunt duse la bun sfârșit mai devreme sau mai târziu.

Intuind ca tiparele de personalitate afectează obiceiurile de lectura am delimitat în linii mari principalele tipuri de cititori.

  1. Cititorul consecvent

Nu pune mâna pe altă carte până când a finalizat lectura curenta. Uneori merge atât de departe încât sa se cramponeze de o lectură care îi displace doar pentru că a apucat să citească o parte considerabilă din aceasta. Dintre toate tipurile de cititori probabil ca este cel mai capabil să facă recenzii și să dea note cărților citite. Marele dezavantaj e că poate fi afectat de stagnare în lectură atunci când își pierde interesul într-o carte.

2.  Cititorul ostil

I se întâmplă sa citească cu ură. E destul de avizat în ceea ce privește standardele de calitate literară și nu se abține în a-și desființa lecturile curente în cercurile sociale. Uneori poate fi suspectat de masochism neavând nici o problemă în a citi un volum din Twilight doar pentru a se plânge de cât de prost este scris.

3.  Cititorul tărăgănat

Îi place să citească dar nu găsește niciodată timp pentru asta. Cu toate ca în programul zilnic lectura este o activitate căreia îi acordă prioritate scăzută nu i se poate imputa lipsa de interes pentru cărți. În cele mai multe cazuri atunci când reușește sa treacă peste alte atracții și începe să citească o carte se dedică în foarte mare măsura lecturii și odată cu finalizarea în scurt timp a acesteia e plăcut surprins de cât de semnificativă și plăcută a fost experiența. Își propune să mai citească și reușește sa o facă … după ce mai trec două trei luni.

4.  Cititorul haotic

Prezentat și în introducerea articolului. Are cărți peste tot: în baie, lângă pat, pe birou la muncă, în geantă sau rucsac pe computer și pe telefon. În general nu trece o zi fără sa citească. Pe de altă parte termina foarte puține dintre cărțile începute. Poate să întrețină cu ușurință discuții despre literatură dar se confruntă des cu lipsa de substanță și coerență atunci când interacționează cu un cititor consecvent spre exemplu.

5.  Distrugătorul de cărți

Are o relație foarte personală și totodată disfuncțională cu ceea ce citește. Este atât de absorbit de lectură încât nu o întrerupe pentru nimic fie ca este vorba de masă, satisfacerea nevoilor personale, deplasarea în autobuze aglomerate sau mersul pe strada. Pasiunea sa pentru lectură se manifestă și prin mutilarea cărților citite care prezintă deseori, îndoiri rupturi, sau meniul de la micul dejun. Atrage ura necondiționată a anticarilor de pretutindeni care i-ar recomanda sa încerce un audio-book.

6.  Bibliofilul

Antagonistul natural al exemplului anterior, bibliofilul este de multe ori mai pasionat de forma cărții decât de conținutul ei. I se întâmpla sa achiziționeze cărți pe care le-a citit sau pe care nu are nici un interes sa le citească. Biblioteca sa e cu siguranță cel mai bine întreținut mobilier din casa. Dacă vrei sa vezi un conflict interior intens îi oferi o ediție de colecție a unei cărți pe care ți-a împărtășit că vrea să o citească, dacă mai e și foarte veche cu atât mai greu îi va veni sa o deschidă.

Nu se adaugă comentarii.