Top 15 carti de psihologie ce trebuie citite

Daca vrei sa afli ce sta la baza gandurilor, actiunilor si emotiilor tale, cartile de psihologie sunt o sursa nemaipomenita pentru a gasi raspunsurile potrivite. Pe langa faptul ca iti arata cum functioneaza mintea umana, cartile psihologice iti ofera si solutii cu ajutorul carora sa iti faci viata mai buna.

De ce ar trebui sa citesti carti de psihologie?

Cartile de psihologie iti deschid calea catre cunoasterea mintii omenesti. De asemenea, multe dintre aceste carti contin sfaturi si trucuri care sunt usor de inteles si pe care le poti aplica in viata de zi cu zi. Cel mai mare avantaj al cartilor de psihologie este ca din paginile lor poti afla mai multe informatii despre un subiect nou, fie ca este legat de comunicare, relatii, parenting, educatia copiilor etc. Ca si cartile de dezvoltare personala, cele mai bune carti de psihologie pot avea si un efect benefic asupra starii tale generale, intrucat studiile au aratat ca lectura poate contribui la reducerea stresului si a depresiei, la imbunatatirea atentiei si a memoriei, la dezvoltarea gandirii analitice si la reglarea somnului.

Care sunt cele mai bune carti de psihologie?

Mai jos poti gasi un top al celor mai bune 15 carti de psihologie pe care ti le recomandam.

  1. Introducere in psihologie – Mielu Zlate

Daca esti pasionat de psihologie, vrei sa urmezi o cariera in domeniu sau pur si simplu sa pui bazele unei educatii in aceasta stiinta, volumul lui Mielu Zlate iti prezinta conceptele de baza ale psihologiei, principalele scoli de gandire din acest domeniu si, de asemenea, iti ofera informatii despre profesia de psiholog.

  1. Inteligenta emotionala – Daniel Goleman

Cartea lui Daniel Goleman a fost scrisa in 1995, dar a devenit cunoscuta publicului din Romania in special in ultimii ani si este o lectura pe care nu trebuie sa o ratezi. In „Inteligenta emotionala” autorul analizeaza modul in care emotiile contribuie la dezvoltarea personalitatii si ofera o alta abordare asupra inteligentei, oamenilor si vietii cotidiene. Desi bazele inteligentei emotionale se formeaza in copilarie, vestea buna este ca aceasta poate fi imbunatatita si cultivata chiar si la varsta adulta. Competentele inteligentei emotionale care se bazeaza pe constientizare de sine, autodisciplina si empatie constituie astazi criterii de angajare sau promovare in cariera, asa ca pune mana pe aceasta carte si sigur vei putea aplica cate ceva in activitatile tale zilnice.

  1. Psihologia persuasiunii – Robert B. Cialdini

„Psihologia persuasiunii” scrisa de distinsul psiholog Robert B. Cialdini, doctor in filosofie, este una dintre cele mai valoroase carti scrise vreodata pe acest subiect, iar dupa ce o vei citi vei invata care sunt cele sase secrete psihologice cu ajutorul carora vei avea mai multa influenta si te vei bucura de mai multe reusite in orice domeniu.

  1. Gandire rapida, gandire lenta – Daniel Kahneman

Unul dintre cei mai influenti si importanti psihologi in viata, Daniel Kahneman a reusit prin volumul „Gandire rapida, gandire lenta”, sa conceapa o carte de referinta in gandirea sociala, care scoate la suprafata trasaturile remarcabile ale mintii omenesti si care iti arata cum lucreaza mintea noastra si ce sta la baza alegerilor pe care le facem.

  1. Interpretarea viselor – Sigmund Freud

Una dintre cele mai importante carti ale secolului XX, „Interpretarea viselor”, scrisa de psihanalistul Sigmund Freud te invata sa iti apreciezi visele si iti explica cum sa le interpretezi astfel incat sa iti accesezi subconstientul. Din carte vei afla si care sunt instrumentele necesare pentru a descifra produsele culturale in care este implicat subconstientul, fie ca este vorba de literatura, arta, religie sau morala.

  1. Drive – Daniel Pink

Volumul „Drive” al lui Daniel Pink raspunde la intrebarea: ce anume ne motiveaza cu adevarat la serviciu, la scoala sau acasa? Autorul analizeaza cele trei elemente ale adevaratei motivatii, si anume autonomia, perfectionarea si scopul si te invata cum sa le pui in practica.

  1. Cartea gesturilor – Cum putem citi gandurile oamenilor din actiunile lor – Peter Collett

Peter Collett, expert in psihologie sociala, profesor la Universitatea Oxford si psiholog rezident al emisiunii Big Brother difuzata de Channel 4 iti vorbeste in carte despre importanta gesturilor, care sunt indicii importante ale starii tale de spirit. Afla din acest ghid de unde provin gesturile, cum functioneaza, cum le identifici si cum sa le interpretezi pentru a descifra intentiile celorlalte persoane, dar si pentru a constientiza mesajele pe care propriul tau corp le poate transmite!

  1. Secretele succesului in era digitala – Dale Carnegie

Cartea iti va fi de un real ajutor in incursiunea prin peisajul digital in care traim, iar din paginile ei vei invata, in esenta, cum sa profiti cat mai mult de puterea instrumentelor digitale ca sa-ti transmiti mesajele si sa devii un specialist in mediul online.

  1. Exceptionalii – Malcolm Gladwell

In „Exceptionalii”, Malcolm Gladwell iti va schimba perceptia despre succes. Cartea prezinta povesti si lectii de viata care iti arata ce inseamna de fapt succesul, cum este acesta influentat de context si cum ajung unii oameni exceptionali sa aiba succes.

  1. A da si a lua – Adam Grant

Adam Grant este un autor multipremiat in domeniul sau de expertiza, iar ideile sale revolutionare iti vor schimba modul in care vezi lumea. „A da si a lua”, considerata o lectura fundamentala, iti va dovedi ca succesul este dependent de modul in care interactionezi cu ceilalti.

„A da si a lua” risipeste credinta inradacinata care ii identifica pe cei care daruiesc cu niste caractere slabe, iar pe profitori cu niste indivizi puternici. Grant incurajeaza si ne demonstreaza importanta comportamentelor prosociale.” Dan Ariely, autor Irational in mod previzibil (Publica, 2010)

  1. Descopera-ti amintirile ascunse si adevaratul eu – Menis Yousry

Dr. Menis Yousry este psiholog si psihoterapeut format in terapia sistemica si de familie si creator al „procesului Essence”, care te ajuta sa te vindeci de traumele din copilarie prin tehnica redescoperirii. Cartea „Descopera-ti amintirile ascunse si adevaratul eu” este scrisa intr-un limbaj accesibil si ofera sfaturi si exercitii practice pentru a aduce schimbare in viata ta.

  1. 12 reguli de viata – Un antidot la haosul din jurul nostru – Jordan B. Peterson

Cartea „12 reguli de viata” se bucura de succes in intreaga lume, iar Peterson este considerat unul dintre cei mai sclipitori autori ai momentului. In volum vei gasi 12 reguli care sa te ajute sa duci o viata buna si echilibrata si de asemenea te vei convinge ca antidotul pentru dezorganizarea si haosul in care traim este intoarcerea la vechile adevaruri si valori: onestitate, curaj, prietenie si disciplina.

  1. Creierul copilului tau – Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson

Daca te numeri printre parintii care sunt in cautarea unor carti de psihologie utile pentru cresterea copiilor, volumul scris de Daniel J. Siegel si Tina Payne Bryson iti prezinta o multime de idei care sa-i ajute pe copii sa-si dezvolte inteligenta emotionala, bazate pe ultimele cercetari din domeniul neurologiei. Orice parinte care are nevoie de solutii inteligente si eficiente pentru a creste copii linistiti, fericiti si sanatosi, trebuie sa citeasca aceasta carte.

  1. Calea invingatorului – Richard Rende, Jen Prosek

Intr-o societate tot mai schimbatoare, in care tehnologia progreseaza rapid, iar valorile se modifica, cum iti poti pregati astazi copilul pentru lumea de maine? Afla din cartea „Calea invingatorului” care-ti ofera exemple din viata de zi cu zi si studii de ultima ora, astfel incat cu ajutorul eforturilor si a activitatilor pe care le desfasori cu cei mici sa reusesti sa pui bazele unor relatii solide cu acestia.

  1. Cum sa fii o mama buna pentru fiul tau – Alain Braconnier

Tot din categoria cartilor psihologice utile pentru cresterea copiilor si adolescentilor, iti recomandam si volumul „Cum sa fii o mama buna pentru fiul tau”, scris de Alain Braconnier, un experimentat psihoterapeut de copii. Cartea raspunde la intrebarea: cum trebuie sa ma comport cu fiul meu pentru a-l pregati cat mai bine pentru viata?

In concluzie, recomandarile de mai sus te vor ajuta sa patrunzi tainele psihologiei, sa descoperi mai multe lucruri atat despre propria persoana, cat si despre interactiunea cu cei din jur si, de ce nu, sa fii mai bine informat atunci cand vine vorba de motivatie, comportament uman, sentimente si procese mentale.