Topul celor mai bune 15 carti fantasy

Nimic nu este mai relaxant decat sa evadezi din cotidian si sa te pierzi in paginile unei carti bune. Cartile fantasy sunt ca un portal catre lumi nebanuite. Multe astfel de volume sunt adevarate tururi de forta care se joaca cu mintea ta, iti ofera o doza de adrenalina si iti dezvolta imaginatia. Mai mult decat atat te ajuta sa iti imbunatatesti capacitatea de concentrare deoarece povestile din genul Fantasy te acapareaza in paginile lor si te tin cu sufletul la gura pana la final.

Cartile fantasy pentru adulti iti sporesc imaginatia si te poarta catre taramuri pe care le poti patrunde doar cu mintea, iti permit sa intalnesti creaturi fantastice si personaje fascinante ale caror actiuni si principii te pot inspira si pe tine.

Mai jos iti prezentam topul celor mai bune 15 carti fantasy.

  1. Stapanul Inelelor – J.R.R. Tolkien

Trilogia Stapanul Inelelor a fost ecranizata cu succes, iar cartile lui J.R.R Tolkien, supranumit parintele fantasyului modern se bucura de aprecierea milioanelor de fani din intreaga lume. Cartile sunt un must read pentru toti fanii acestui gen, pentru ca autorul reuseste sa creeze in paginile cartilor o lume fantastica epica populata de personaje care au fascinat o lume intreaga.

Cartile prezinta odiseea tanarului hobbit Frodo caruia i se incredinteaza misiunea de a ascunde un inel teribil, care ii poate oferi posesorului puterea de a stapani peste intregul Pamant de Mijloc. Frodo va fi insotit in aventurile sale de reprezentantii celor mai importante semintii.

  1. Seria Harry Potter – J. K. Rowling

O alta serie extrem de populara in intreaga lume este Harry Potter care se bucura de aprecierea fanilor de toate varstele. Romanele s-au vandut peste tot in lume, in peste 500 milioane de copii si au fost traduse in 80 de limbi. Cartile, care exceleaza la capitolul imaginatie si detalii in infatisarea unei lumi fantastice, spun povestea lui Harry Potter, un tanar vrajitor, si a prietenilor sai, in lupta cu Lord Voldemort, un vrajitor malefic care vrea sa devina nemuritor, sa dezbine Ministerul Magiei si sa-i subjuge pe toti cei care i se impotrivesc, fie ei vrajitori sau oameni fara puteri magice.

  1. Urzeala tronurilor (Saga Cantec de gheata si foc) – George R.R. Martin

Seria fantasy creata de George R.R. Martin a fost ecranizata de HBO si a inregistrat un succes urias. Una dintre cele mai captivante si populare serii create vreodata, Urzeala tronurilor prezinta lumea din Westeros dominata de povesti de dragoste, intrigi, comploturi, tragedii, tradari, victorii dar si teroare in vremuri cu adevarat sumbre in care personaje de toate felurile se lupta si uneltesc pentru a supravietui. Atat familia Stark cat si aliatii si inamicii acesteia isi doresc sa castige cel mai periculos joc dintre toate: Urzeala Tronurilor, asa ca soarta lor atarna de un fir de ata. Mai mult decat atat, forte intunecate si stranii ameninta sa distruga regatul Westeros.

  1. The Witcher: Ultima dorinta – Andrzej Sapkowski

Cartea a stat la baza celebrei serii de jocuri pe calculator cu acelasi nume si a fost ecranizata de Netflix. Personajul principal Geralt, un vanator cu par alb si ochi sclipitori, dar si un asasin nemilos, are misiunea de a ucide toti monstrii care bantuie lumea. Toate personajele pe care Geralt le va intalni in calea lui, fie ei regi incestuosi, fecioare crude, vampiri sau duhuri razbunatoare ii vor dovedi ca lucrurile nu sunt totdeauna ceea ce par.

„Seria WITCHER reprezinta o culme a genului fantasy din ultimele decenii. Imaginatia debordanta a autorului polonez cucereste orice cititor.”- The Guardian

  1. Jocurile Foamei – Suzanne Collins

Trilogia Jocurile Foamei a fost ecranizata cu succes si a avut-o pe Jennifer Lawrence in rolul principal. Seria este una dintre cele mai populare din genul Fantasy si se bucura de recunoasterea fanilor din intreaga lume. In paginile cartilor este imaginata o lume post-apocaliptica, iar actiunea are loc in Panem, un tinut construit pe ruinele fostului continent America de Nord, divizat intre Capitoliu si treisprezece „Districte” specializate. Unul dintre districte este distrus in urma unei revolte, iar din acel moment se instaureaza „Jocurile Foamei”, un spectacol televizat anual in care participa cate doi adolescenti selectati din fiecare District si care trebuie sa se lupte intr-o arena pe viata si pe moarte.

  1. Zei Americani – Neil Gaiman

Zei Americani este al patrulea roman al lui Neil Gaiman, castigator al premiilor Hugo si Nebula. De asemenea, romanul a avut parte si de o ecranizare, serialul American Gods, al carui prim sezon a inregistrat un real succes. Cartea imbina elementele din genul Fantasy cu cele din mitologia antica si moderna si propune o analiza a societatii americane prin prisma conflictului dintre vechile zeitati in care oamenii credeau si zeitatile moderne, care reflecta obsesia americanilor pentru tehnologie, droguri, celebritate etc.

  1. Turnul Intunecat – Stephen King

Cartea este considerata capodopera lui Stephen King si prezinta cu o imaginatie debordanta si vizionarism curajos aventurile unui pistolar in cautarea Turnului Intunecat, locul in care descopera sensul vietii.

„O fina explorare filosofica a liberului-arbitru si a destinului, Turnul Intunecat este punctul cel mai inalt din cariera lui King, care il asaza definitiv in canon. Cei care vor sa stie cine va trona in Turn trebuie sa ia povestea de la inceput, adica de jos.“ – Shortlist

  1. Pamantul sfaramat: Al Cincilea Anotimp – N.K. Jemisin

Cartea a fost recompensata cu premiul Hugo pentru cel mai bun roman si prezinta povestea locuitorilor de pe singurul continent al planetei, Neclintirea, cei care trebuie sa infrunte dezastre naturale, foamete, cruzime si, in final, moartea, din cauza instaurarii o data la cateva sute de ani a celui de Al Cincilea Anotimp.

  1. Cartea vietii – Deborah Harkness

Romanul este continuarea bestsellerurilor Cartea pierduta a vrajitoarelor si Scoala noptii, serie tradusa in 40 de limbi si vanduta in 3,5 milioane de exemplare. Cartea prezinta o calatorie uimitoare in Anglia anilor 1950, iar Diana si Matthew, personajele principale, strang in jurul lor vampiri, vrajitoare, demoni si oameni, pentru a descifra continutul unui manuscris misterios.

  1. Taisul sabiei – Joe Abercrombie

Taisul sabiei” reprezinta debutul in literatura al scriitorului britanic Joe Abercrombie si este prima carte din trilogia Prima lege” . Romanul scoate la iveala conspiratii criminale, restabileste vechi dispute, iar linia dintre eroi si raufacatori este suficient de ascutita pentru a curge sange.

„O apartie noua si incitanta in domeniul heroic fantasy: dura, indrazneata si absolut originala.” – Jeff VanderMeer. 

  1. Bal mascat – Melissa De La Cruz

Cartea face parte din seria „Sange Albastru”  scrisa de autoarea Melissa De La Cruz, recunoscuta si premiata pentru romanele adresate cititorilor de toate varstele. In „Bal mascat personajul principal cauta o explicatie legata de mortile misterioase care au loc in randul tinerilor vampiri si porneste intr-o calatorie in Italia in cautarea singurului om care o poate ajuta – bunicul ei.

  1. Umbra noptii – Andrea Cremer

Romanul „Umbra noptii”  face parte din seria internationala de bestsellere „Nightshade” si imbina in paginile sale romantismul cu suspansul si actiunea, pentru a prezenta o lume seducatoare populata de varcolaci.

”O inteligenta reconstructie a trecutului in nota fantastica, pusa in scena in prezent… o carte pentru romanticii incurabili, carora le plac eroinele aflate in plin conflict intre dragoste si datorie, framantate de pasiuni toride, dar innabusite.”  L.A. Times

  1. Magicienii – Lev Grossman

„Magicienii” este un roman captivant si original, despre un tanar care practica magia in lumea reala. Cartea il are in centrul atentiei pe Quentin Coldwater care este admis la un colegiu secret si exclusivist de magie pentru a studia stiintele oculte si unde va avea parte de experiente impregnate cu alcool, sex, orgolii sau jocuri de putere. Volumul a stat si la baza serialului omonim difuzat de HBO GO.

„Un roman palpitant, care transforma conventiile din fantasy-ul clasic si contemporan ca sa spuna o poveste teribil de Inselatoare despre forta imaginatiei Insesi… O poveste neasteptat de emotionanta despre trecerea spre maturitate. “ – The New Yorker

  1. Cronicile Malazane – Steve Erikson

„Cronicile Malazene” este o saga fantasy care a cucerit milioane de cititori din intreaga lume si in ale carei pagini se intrepatrund fortele oculte, creaturi din puternice rase ancestrale si povesti incalcite. In „Gr?dinile Lunii”, primul roman din serie, sergentul Whiskeyjack si brigada Arzatorilor de Poduri primesc o misiune sinucigasa, de a cuceri, in numele Malazanului, orasul Darujhistan, singurul care rezista nemultumirilor si dorintei de razbunare ce macina legiunile din Imperiul Malazan.

  1. Campiile sfaramate – Brandon Sanderson

Unul dintre maestrii genului Fantasy, Brandon Sanderson te va incanta cu aventurile eroului Kaladin. Constient de puterile sale dar si de responsabilitatile care vin odata cu titlul de capitan al garzii regale, eroul trebuie sa apere coroana de primejdiile Asasinului Alb, cel care anunta intoarcerea Pustiitorilor si a Devastarii. Dar cea care este nevoita sa caute o salvare este Shallan. Va reusi ea sa-si indeplineasca misiunea?

Asadar, daca vrei un strop de magie si aventura in viata ta, cartile fantasy sunt cele mai potrivite. Alege-le pe cele care iti atrag atentia si lasa-te purtat prin taramuri fascinante.